Află ce înseamnă serviciul de car sharing şi cum funcţionează acesta!

De Pavel   |  28 Iulie, 2020

Distribuie :

Cât de șocant nu ar suna pentru șoferii din Moldova, dar totuși în lumea modernă mașina personală nu mai este o prioritate sau un lucru strict necesar. Noua generație de consumatori alege să închirieze o mașină pentru a o folosi pe perioade scurte atunci când au nevoie și să nu se complice cu mentenanțe, taxe și alte deserviri ale automobilului. Anume pentru acești clienți și a fost creat serviciul de car sharing!

Așadar, acesta reprezintă un serviciu de închiriere al vehiculelor pe perioade limitate de timp, care se bucură de o nemaipomenită popularitate în peste 1.000 de orașe din 27 de țări din lume! Indiferent de compania care prestează serviciul de car sharing principiul este același: un anumit număr de mașini este pus la dispoziţie în diverse zone din oraş, iar utilizatorii verifică proximitatea maşinii disponibile prin intermediul unui website sau al unei aplicaţii de pe smartphone. Pentru a se înregistra, utilizatorii au nevoie de permisul de conducere, cazier auto şi un card de credit sau debit prin care utilizatorul plăteşte serviciul cu tarif stabilit per oră, minut sau zi.

Toate serviciile de car sharing din orice colț al lumii au la bază aceeași structură: găsești mașina, o conduci cât timp ai nevoie, iar atunci când termini o parchezi într-un loc regulamentar de unde ar putea-o ridica altcineva. Atunci când folosești un vehicul de carsharing nu achiți benzină, mentenanța și nici măcar parcarea! 

Diferenţele dintre companiile prestatoare de car sharing constau în tipurile de features: unele acceptă rezervări, iar altele nu; unele solicită plata unei taxe anuale în afara tarifului pe oră, altele nu etc.  Indubitabil, avantajele car sharing-ului sunt numeroase, iar un impact important fiind și cel asupra mediului înconjurător. Condiţionarea de a folosi aceleaşi maşini reduce traficul şi ambuteiajele. Potrivit unui studiu, cei care deţineau deja o maşină au renunţat la intenţia de a şi-o cumpăra pe a doua, odată ce car sharing-ul a devenit disponibil. Faţă de exemplul rent-a-car, ce presupune multă birocrație şi garanţii la fiecare închiriere, înscrierea într-un serviciu de car sharing se face o singură dată, după care flota de maşini rămâne la dispoziţia utilizatorului 24/7, fiind disponibilă doar prin apăsarea câtorva butoane din aplicaţie.

Încă un avantaj important este lipsa necesităţii achitării unor taxe suplimentare în cazul în care vehiculul nu are rezervorul la acelaşi nivel pe care îl avea la predare, iar majoritatea soluţiilor te taxează la minutul de folosire, nu la rulajul înregistrat. Cu alte cuvinte, car sharing-ul este mult mai avantajos decât o soluţie clasică de închiriere a unei maşini, dar trebuie să avem în vedere şi abonamentul lunar.

Un dezavantaj pe care suntem obligați să-l menționăm, este faptul că utilizatorul trebuie să aibă mereu bani în contul bancar aferent cardului utilizat la înregistrarea în aplicaţie. Aplicaţia de pe smartphone permite clientului ca, în momentul accesării, să vadă câtă benzină are în rezervor maşina aleasă, cât de curată este, dacă are cutie de viteze manuală sau automată. 

În Republica Moldova un astfel de serviciu ar trebui tocmai să apară, iar despre acest lucru vă vom povesti deja într-un alt articol, care va fi publicat cât de curând. Stay tune!

Recomandate:

Zvonuri: Toyota ar fi sistat dezvoltarea și producția motoarelor V8 - Photo
Noutăți
Zvonuri: Toyota ar fi sistat dezvoltarea și producția motoarelor V8

Presa niponă scrie că constructorul Toyota a oprit dezvoltarea și producția motoarelor V8, astfel că viitorii clienți a noii generații Lexus LC, se vor mulțumi doar cu unități V6 turbo.În co

Pavel
(VIDEO) Lexus LS400 versus Mercedes-Benz W140! Află cine va fi mai rezistent într-un impact frontal - Photo
Diverse
(VIDEO) Lexus LS400 versus Mercedes-Benz W140! Află cine va fi mai rezistent într-un impact frontal

Producătorii canalului de Youtube, ddKaba, au organizat o serie de crash teste în care cu ajutorul unei catapulte speciale ciocnesc frontal două vehicule. Într-unul dintre aceste teste au

Pavel
Acest Dodge Challenger din 1970, vedeta filmului 2 Fast 2 Furious, a fost scos la vânzare - Photo
Diverse
Acest Dodge Challenger din 1970, vedeta filmului 2 Fast 2 Furious, a fost scos la vânzare

Exemplarul s-a păstrat într-o condiție de invidiat

Sergiu
Audi RS4 Avant îl așteaptă zile grele. BMW a confirmat oficial noul M3 Touring - Photo
Noutăți
Audi RS4 Avant îl așteaptă zile grele. BMW a confirmat oficial noul M3 Touring

Audi RS4 Avant și Mercedes-AMG C63 Estate au primit în sfârșit un răspuns din partea bavarezilor. Oficialii din Munchen tocmai au confirmat zvonurile despre producția primului M3 Tour

Redactor AE