Află în ce condiții este permisă utilizarea radarului în timpul mișcării!

De Pavel   |  31 Iulie, 2018

Distribuie :

Șoferii vitezomani de fiecare dată sunt precauți să nu cadă pradă radarurilor de pe drumurile naționale, instalate în mașinile agenților de patrulare. Totuși des apare întrebarea cât de corectă este măsurarea vitezei cu ajutorul unui radar în timpul mișcării.

Astfel ar trebui să cunoașteți că măsurarea vitezei din mișcare este permisă doar cu aparatele radar Iskra Video. În cazul celorlalte tipuri de radar: АвтоУраган și, mai nou, TruCam, măsurarea vitezei se face strict în regim staționar. Radarele de tip TruCam, deși sunt utilizate în regim staționar, permit efectuarea măsurătorilor atât din față, cât și din spate, scrie portalul de știri bizlaw.md

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Național de Patrulare, în cazul în care măsurarea vitezei a fost efectuată cu aparatul Iskra Video și s-a depistat că mașina de pe contrasens, supusă măsurătorii, circula cu o viteză mult prea mare decât limita permisă, agenții de patrulare nu au voie să oprească autovehiculul respectiv.

Mai exact, Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea activităţii de supraveghere a traficului rutier şi Instrucţiunilor de utilizare a mijloacelor tehnice stipulează că, la procedura filmării abaterilor ”din mişcare”, se interzice oprirea autovehiculelor care circulă pe sensul opus de deplasare al autovehiculului poliției rutiere. Astfel de echipamente sunt instalate pe automobilele care sunt marcate cu însemne distinctive.

În cazul radarelor de tip АвтоУраган, efectuarea măsurării vitezei şi înregistrărilor se realizează automatizat, în regim staţionar. Altfel spus, mașina polițiștilor în care este instalat echipamentul de supraveghere, trebuie să fie parcată. Aceștia nu au voie să facă măsurători fiind în mișcare.

Recent, poliția a anunțat că a achiziționat radare noi, de tip TruCam, iar efectuarea măsurării vitezei şi înregistrărilor video a vehiculului-țintă se realizează doar în regim staţionar al postului staționar de supraveghere a circulaţiei rutiere. Înregistrarea vitezei şi imaginilor vehiculului-țintă poate fi efectuat atât din față (acesta vine în direcția postului), cât și din spatele acestuia (vehiculul se îndepărtează de post), cu condiția că vehiculul supus măsurării vitezei și înregistrării video este continuu vizibil (alte vehicule sau obiecte nu obturează imaginea acestuia pe durata măsurătorilor/înregistrării video).