Ai asigurarea sau revizia tehnică expirată? Primăria îţi poate ridica maşina!

De Redactor AE   |  3 Octombrie, 2016

Distribuie :

Deci dacă îţi imaginai că doar în Moldova, guvernanţii fac tot posibilul ca să te sărăcească, află că şi în România există o asemenea tendinţă. Iar dintre toţi, cei mai dăunători statului, nu ştiu de ce, sunt consideraţi a fi automobiliştii. Ori de câte ori este nevoie de bani, cei de sus inventează noi legi care să stoarcă buzunarele proprietarilor de maşini până la refuz.

Conform site-ului profit.ro, citat de 4tuning.ro, un grup de parlamentari din România, au iniţiat un proiect conform căruia toate maşinile care staţionează pe domeniul public şi care au RCA (asigurarea obligatorie) sau ITP (revizia tehnică) expirate, sau cu impozit neplătit la zi, vor fi ridicate pe sus de primării dupa doua luni de la data la care au fost depistate!

Astfel se propune curăţarea străzilor de maşinile părăsite. Noţiunea de părăsit, în cazul maşinilor abandonate din România, se referă la automobilele care zac nemişcate de foarte multă vreme şi au RCA-ul/ITP-ul expirat sau impozitul neachitat. În acest caz, Poliţia Locală înştiinţează proprietarul (sau şoferul după caz), că acesta are la dispoziţie un an de zile, pentru a rezolva problema, sau în caz contrar vehiculul îi va fi ridicat.

Însă vă daţi seama că un an de zile e prea mult ca să stai să aştepţi, iată de ce, în noul proiect de lege s-a propus ca acest termen să fie micşorat cam de vreo 6 ori, de la 12 luni la doar 2 luni de zile!

Pe de altă parte autorii legii susţin că "În marile orașe, întâlnim adesea depozitate pe domeniul public rulote și remorci, perioade lungi de timp de 6 luni - 1 an, perioade în care aceste vehicule nu sunt utilizate de proprietari potrivit destinației. Menținerea termenului de un an duce la prelungirea duratei în care domeniul public primește o altă destinație decât cea legală. Acceptarea unei soluții contrare ar conduce la concluzia că aceste terenuri (chiar dacă sunt locuri de parcare sau parcări publice gratuite), destinate circulației publice și staționarii vehiculelor funcționale, să se transforme într-un spațiu în care persoane private, invocând diferite situații individuale, să depoziteze bunuri proprietate privată, cu afectarea dreptului de proprietate a statului ori a unităților administrativ-teritoriale, ceea ce este inadmisibil", spun autorii proiectului de lege.

Tot aici trebuie menţionat şi faptul că după ridicarea maşinii, proprietarii au la dispoziţie 5 zile (în loc de 10 cum era până acum) pentru a o recupera, iar dacă acest lucru nu s-a făcut, maşina va intra în proprietatea primăriei locale.