"Am uitat actele acasă". Iată cât ne poate costa această frază, atunci când suntem traşi pe dreapta de către INP

De Redactor AE   |  29 August, 2017

Distribuie :

De fiecare data când urcați la volan trebuie să aveți și anumite acte, pentru a nu fi amendați de poliție. La fel, riscați să fiți sancționați și în cazul în care încălcați regulile privind permisul de conducere. Ce înseamnă acest lucru, potrivit Codului contravențional. ne spune bizlaw.md.

Conducerea vehiculului de către o persoană care nu are asupra sa permis de conducere. 

De multe ori se întâmplă ca unii șoferi să uite, din neatenție, actele asupra mașinii acasă. În asemenea situații, chiar dacă aveți actul valabil, nu sunteți eliberat de răspundere.

Mai exact, cu amendă de la 150 la 300 de lei și cu aplicarea a două puncte de penalizare se sancționează conducerea vehiculului de către o persoană, care nu are asupra sa:

    • permis de conducere ori dovadă înlocuitoare, cu drept de circulație;
    • actului de înmatriculare de stat a vehicului;
    • polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă.
Dacă predați automobilul unei persoane, care nu are asupra sa permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a permisului, de asemenea vă puteți alege cu o amendă de la 150 la 300 de lei iar ca bonus se aplică şi două puncte de penalizare.

Amenzi mai dure sunt prevăzute în cazul în care, un șofer, şcolit cu o categorie de condus, urcă la volanul unui vehicul pentru şofatul căruia este nevoie de o cu totul altă categorie. Cu alte cuvinte, conducerea vehiculului cu permis de o categorie necorespunzătoare se sacționează cu amendă de la 900 la 1.500 de lei.

În cazul în care șoferii conduc fără permis sau dovada înlocuitoare, cu drept de circulație a permisului, se aplică amenzi mai mari, de la 1.500 de lei până la 3.000 de lei. În această situație, excepție reprezintă conducerea în cazul instruirii, în prezența instructorului.

Dacă agenții de patrulare depistează în trafic că o persoană, care este privată de dreptul de conduce, este la volanul unui vehicul, atunci amenda ajunge la 90 de unități convenționale. Șoferii aflați în această situație trebuie să scoată din buzunare între 3.000 și 4.500 de lei pentru a achita amenda.

Pedepse mai dure sunt prevăzute în cazul predării vehiculului unei persoane care nu are permis de conducere sau dovadă înlocuitoare, persoanelor private de dreptul de a conduce sau celor care dețin permis de o categorie necorespunzătoare. În asemenea situații, cel vinovat se alege cu amendă de la 1.500 la 3.000 de lei, cu aplicarea a trei puncte de penalizare.