Aprobat de Guvern! Între Moldova și România va fi construit un pod rutier de frontieră, peste râul Prut

De Inna   |  3 Februarie, 2022

Distribuie :

În ședința din 2 februarie curent, cabinetul de miniștri a votat pentru semnarea acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României, cu privire la construirea, exploatarea, întreținerea și repararea podului rutier de frontieră peste râul Prut între localităţile Ungheni din Republica Moldova și Ungheni  din România.

Prin intermediul acestui acord, va fi asigurată construcția, dar și durabilitatea podului rutier care urmează să interconecteze infrastructurile rutiere între cele două state. În perspectivă, acesta va face conexiunea cu autostrada Târgu Mureș–Iași–Ungheni, numită autostrada Unirii, care este în construcție acum pe teritoriul României, la drumul național  R1 din Republica Moldova, care urmează a fi construită între Ungheni și Chișinău.  

Conform acordului, lucrările urmează a fi executate timp de doi ani de la începerea lucrărilor. Guvernul României va asigura finanţarea lucrărilor de construcţie a podului şi a drumului de acces, inclusiv infrastructurile conexe amplasate pe teritoriul României. Valoarea totală a fost estimată la 40 de milioane de euro. Construcţia drumului de acces şi a infrastructurii conexe pe partea Republicii Moldova va fi finanţată de Guvernul de la Chişinău cu un cost estimativ de 1,6 milioane euro.

Reparația drumului R 1 din Republica Moldova, care va conecta podul de la Ungheni cu drumul Bălți-Chișinău, este inclus în Planul de Reabilitare a Drumurilor la nivel de elaborare a studiului de fezabilitate.