Atenţie Şoferi! Mai mulţi automobilişti s-au ales cu dosar penal pentru dare de MITĂ!

De Redactor AE   |  25 August, 2016

Distribuie :

Inpsectoratul Naţional de Patrulare, în comun cu Serviciul Protecţie Internă şi Anticorupţie au desfăşurat o nouă acţiune de combatere a fenomenului de corupere activă exercitată asupra angajaților Inspectoratului Național de Patrulare al IGP al MAI. Operaţiunea a avut loc în perioada 22 iunie – 23 august curent.

Astfel, ofițerii SPIA în colaborare cu angajații INP au reușit în această perioadă să documenteze 12 cazuri de corupere a Inspectorilor de Patrulare, de către conducătorii auto în privința cărora erau inițiate procese verbale cu privire la contravenție.

Urmare denunțurilor parvenite în adresa SPIA, la linia telefonică specializată anticorupție a MAI cu numărul scurt 1520, polițiștii de patrulare informau în timp real angajații SPIA, despre comportamentul corupțional al conducătorilor auto și în special în cazurile când aceștia transmiteau mijloace finaciare sub formă de mită, pentru a se eschiva de la răspunderea contravențională, fără a le fi intentate procese verbale și aplicate punctele de penalizare corespunzătoare.

Cazurile, erau luate imediat sub controlul grupelor operative compuse din ofițeri de urmărire penală și ofițeri de investigații din cadrul SPIA, care se deplasau la fața locului pentru documentarea acțiunilor de corupere activă săvârșite de conducătorii auto.

Mijloacele finaciare transmise sub formă de mită constituiau sume de la 100 până la câteva sute de lei, iar în unele cazuri chiar sub formă de valută. Mărimea mitei era stabilită prealabil de către conducătorul auto, în dependență de gravitatea încălcării, în coraport cu suma amenzii prevăzută pentru încălcarea respectivă. (De menţionat că aşa s-au obişnuit şi poliţiştii).

Prin urmare, de către Secția urmărire penală a SPIA al MAI, au fost inițiate 12 cauze penale pentru corupere activă, acestea la moment fiind în gestiunea Procuraturii Anticorupție. Nu ştim însă câţi poliţişti continuă să ia mită lejer de la şoferii care încalcă Regulamentul Circulaţiei Rutiere.

Pentru astfel de infracțiuni, codul penal al Republicii Moldova prevede o pedeapsă cu închisoare de până la 6 ani cu aplicarea unei amenzi în mărime de până la 4000 de unități convenționale.