Atenţie Şoferi! Potrivit INP la fiecare două ore, un şofer băut urcă la volan!

De Redactor AE   |  13 Mai, 2015

Distribuie :

Potrivit ultimilor statistici ale Inspectoratului Național de Patrulare în Republica Moldova la fiecare 2 ore un şofer este depistat la volan în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică iar la fiecare 3 ore se produce un accident rutier!

În rezultat în fiecare an sunt înregistrate peste 2.600 de accidente rutiere, dintre care fiecare al cincilea s-a produs din cauza conducerii în stare de ebrietate. Cu toate acestea, numărul cazurilor de conducere în stare de ebrietate, încadrate conform Codului Contravenţional al R. Moldova, este într-o uşoară scădere.

Spre exemplu în urma unei analize efectuate, de către Inspectoratul de Poliţie Cahul, se atestă o scădere în perioada ianuarie-mai anul curent, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014. În primele cinci luni ale anului curent, s-au înregistrat 30 de cazuri de conducere în stare de ebrietate, încadrate conform Codului Contravenţional al R. Moldova, comparativ cu 54 de cazuri documentate anul trecut.

Cum influenţează alcoolul asupra noastră ? Alcoolul este un sedativ puternic ce acţionează asupra sistemului nervos central, afectând funcţionalitatea atât fizică, cât şi mintală a omului. Consumul de alcool poate influenţa conducătorii auto şi capacitatea lor de a conduce prin:- încetinirea timpului de reacţie,- atenuarea procesului de gîndire,- reducerea atenţiei şi micşorarea câmpului vizual.

Toate acestea pun în pericol viaţa conducătorului auto, dar şi a altor participanți în trafic: pietoni, pasageri şi colegi de drum. Iată ce se poate întâmpla odată cu creşterea nivelului de alcool în sânge:- 0,2 g/l alcool în sânge – conducătorul auto îşi va pierde unele abilităţi de atenţie.- 0,5 g/l alcool în sânge – conducătorul auto va avea probleme cu concentrarea atenţiei şi nu va putea reacţiona rapid în situaţiile de urgenţă.- 0,8 g/l alcool în sânge – organismul conducătorilor auto îşi va încetini reacţiile şi capacitatea de a gândi şi de a identifica o situaţie de pericol.- peste 0,8 g/l alcool în sânge – conducătorul auto va pierde controlul asupra automobilului şi în trafic. Orice cantitate de alcool consumată creează probleme la drum şi creşte şansele de producere a unui accident!

Putem să consumăm alcool dacă conducem un vehicul? În Republica Moldova, nivelul maxim admis de alcool în sânge, pentru conducătorii auto este de 0,3 g/l sau 0,15 mg/l în aerul expirat. Conform Codului Contravenţional al Republicii Moldova, amenda pentru conducerea vehiculului de către o persoană în stare de ebrietate (ce depăşeşte nivelul maxim admis) este de 150 unităţi convenţionale, cu privarea dreptului de a conduce vehicule pe un termen de la 2 până la 3 ani. Iată şi câteva sfaturi pentru a rămîne în siguranţă:- Dacă mergeţi la un eveniment şi consumaţi alcool, asiguraţi-vă că puteţi conta pe cineva care nu bea şi poate fi "şoferul" Dvs; - În alte cazuri, chemaţi un taxi sau folosiţi transportul public;- Dacă sunteţi gazda unei petreceri, oferiţi-le invitaţilor şi băuturi fără alcool ;)

text: Vadim Ungureanu