Atenţie şoferi! Şase lucruri prin care service-urile auto te amăgesc şi te fură de bani

De Pavel   |  8 Decembrie, 2017

Distribuie :

Defecţiunea propriului vehicul este un moment extrem de stresant pentru automobilişti. La primele simptome sau banuiri de defecte, şoferii apelează în mod urgent la staţiile de deservire pentru a nu agrava situaţia.

Însă multe service-uri se folosesc de naivitatea şi încrederea clienţilor pentru ai amăgi şi a scoate cât mai mulţi bani din aceştia. Iată şase metode prin care mecanicii sau administratorii punctelor de deservire auto, încearcă să-şi păcălească clienţii.

  1. Nu se înlocuiesc consumabileleSchimbul filtrelor de ulei, aer şi combustibil, este cel mai des serviciu după care apelează şoferii la service-uri. Anume aici şi se înregistrează cele mai multe cazuri de fraude, când mecanicii defapt nu schimbă deloc filtrele dar doar le curăţă, cum ar fi în cazul filtrului de aer, sau pur şi simplu nu le înlocuiesc, schimbarea ca atare fiind scrisă doar pe fişa lucrărilor efectuate. În acest caz noi vă recomandăm în mod obligatoriu să marcaţi piesele noi cu un marcher sau să le cereţi pe cele vechi după efectuarea lucrărillor.
  2. Nu montează piesele aduse de clienţi, dar le pun pe ale lor, mai ieftine şi necalitative Unii automobilişti preferă să cumpere singuri piesele de schimb, din motiv că le cumpără mai ieftin de la cunoscuţi, sau au un brand preferat care nu se găseşte peste tot. Ei bine trebuie să ştiţi că în acest caz se procedează exact ca şi în punctul 1, mecanicii i-au piesele bune şi le vând ulterior altora mai scump, iar maşina voastră va primi piese simple sau chiar ieftine. Soluţia este la fel ca şi în punctul anterior, cereţi să vi se dea piesele vechi şi controlaţi fiecare piesă schimbată.
  3. Uleiul de fapt nu se schimbă integral sau chiar delocEşti extrem de fidel unui tip de ulei de la un producător cunoscut şi de fiecare dată cheltui mai mult decât ar trebui cu speranţa că maşina iubită va rula pe ulei de calitate. Aici mecanicii ori nu îţi schimbă uleiul deloc, ori îl schimbă parţial, amestecând-ul cu unul ieftin, iar pe al tău îl vind ulterior mai scump altor clienţi. Pentru a scăpa de astfel de cazuri, trebuie să fii prezent lângă mecanic în momentul când deschide sticla de ulei adusă de tine şi o toarnă în motor.
  4. Mecanicul nu spune din start care este cauza defecţiuniiMulţi lucrători ai service-urilor se folosesc de faptul că majoritatea şoferilor nu se prea implică în a şti cum funcţionează automobilul şi până a rezolva cu adevărat problema, mai bagă itenţionat câteva defecţiuni inventate de ei şi vă spun că acestea trebuiesc rezolvate în primul rând. Pentru a nu cădea pradă acestor escroci, înainte de a pleca la service intră pe câteva forumuri tematice sau accesează pe google simptomele care îţi apar şi încearcă să ai o închipuire oarecare despre ce ţi se întâmplă cu maşina. Iar dacă îi mai arunci câteva replici mecanicului pentru a arăta că te pricepi, cu siguranţă acesta nu va mai vrea să rişte să te amăgească.
  5. Se plimbă cu maşina ta cu pretextul de a controla piesele înlocuiteEste un lucru absolut firesc ca mecanicii să facă o tură cu maşina pentru a controla dacă piesele schimbate lucreaă corect. Mai ales dacă este vorba despre direcţie, motor sau suspensie. Însă există cazuri când aceste ture durează extrem de mult, unde lucrătorii service-ului îţi folosesc maşina pentru propriile interese, sau dacă ai o maşină deosebită sau sport, o ia pentru a se da tare şi poate pentru a agăţa nişte fete. Dacă nu vreai să-ţi vezi maşina prin oraş cu un fraier la volan care conduce agresiv prin trafic încercând să-şi impresioneze prietena din preajmă, când leşi maşina la service, noteazăţi kilometrii de la bord şi nivelul combustibilului.
  6. Încearcă să facă bani mărind preţurile pieselorDeseori când vine timpul de a achiziţiona o piesă de schimb, mecanicul sau administratorul de la service ne întreabă dacă o aducem noi sau o cumpărăm de la ei. În acest moment trebuie să fii destul de atent când dai un răspuns, căci dacă îi zici că o iai de la iei din cauza că nu te pricepi şi habar nu ai deunde să le cumperi, aceştia îţi umflă preţurile într-o secundă. Pentru a nu fi furat de bani, cere numerele originale şi denumirea pieselor pe care trebuie să le schimbi şi dă căteva telefoane pe la diferite magazine de piese auto, pentru a găsi cel mai bun sau optimal preţ. Dacă piesele nu trebuie să fie numaidecât noi, apelează la dezmembrări, vei fi uimit cât de tare diferă preţurile.