Atenţie Şoferi! Schimbări importante în Codul Contravenţional! Unele amenzi cresc altele se reduc

De Redactor AE   |  17 Noiembrie, 2016

Distribuie :

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat astăzi noile modificări la Codul Contravențional. Astfel, majoritatea articolelor au suferit modificări. O parte din încălcările Regulamentului Rutier vor fi sancționate mai dur, iar pentru o parte din încălcări valoarea sancțiunilor a fost micşorată, scrie realitatea.md.

Pentru Exploatarea vehiculelor cu defecte tehnice în sistemul de frânare sau în mecanismul de direcţie, în dispozitivele de iluminare ori de semnalizare, exploatarea vehiculelor reutilate fără autorizaţia de rigoare, șoferii vor fi sancționați cu o amendă de la 6 până la 12 unități convenţionale și aplicarea a 3 puncte de penalizare. Anterior pentru astfel de încălcări șoferii erau sancționați cu o amendă de la 15 până la 20 de unități convenţionale.

Articolul 228 a fost completat cu cinci aliniate și anume:

1. Exploatarea vehiculelor cu volanul amplasat pe partea dreaptă a axei longitudinale, cu excepţia vehiculelor aflate în traficul internaţional, se sancţionează cu amendă de la 9 la 15 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

2. Admiterea în circulaţie vehiculele a căror stare tehnică nu corespunde normelor tehnice şi ecologice, precum şi cele care nu sunt înmatriculate sau nu au fost supuse controlului tehnic de stat, de către persoanele responsabile de exploatarea şi starea tehnică a vehiculelor, se sancţionează cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere cu sau fără privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii pe un termen de la 3 luni la un an, cu amendă de la 90 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

3. Exploatarea vehiculelor echipate cu dispozitive speciale de semnalizare luminoasă şi/sau sonoră fără autorizaţie se sancţionează cu amendă de la 42 la 72 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 5 puncte de penalizare sau cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la 1 an.

4. Deţinerea, montarea sau exploatarea dispozitivelor care detectează semnalele mijloacelor de apreciere a vitezei de deplasare a vehiculelor sau perturbă funcţionarea normală a acestora se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

5. Exploatarea vehiculelor cu parbrizul sau suprafeţele de geam ale portierelor din faţă umbrite ori pe care sunt amplasate diferite obiecte, care diminuează câmpul vizual al conducătorului, contrar prevederilor Regulamentului circulaţiei rutiere, se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

Pentru încălcarea regulilor de înmatriculare sau de înregistrare de stat, de revizie tehnică a vehiculelor, șoferii vor fi sancționa cu cu o amendă de la 6 până la 12 unități convenționale. Anterior încălcarea prevedea o amendă de la 10 până la 20 de unităţi convenţionale.

Conducerea unui vehicul care nu a fost înmatriculat în modul stabilit sau care nu a fost supus reviziei tehnice se sancţionează cu amendă de la 9 până la 12 unităţi convenţionale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare. Anterior încălcarea prevedea o amendă de la 10 până la 20 de unităţi convenţionale.

Exploatarea unui vehicul care nu a fost asigurat de răspundere civilă în modul stabilit se va sancționa cu o amendă în mărime de la 3 până la 6 unităţi convenţionale.

În cazul în care ai amplasat neregulamentar numărul de înmatriculare sau cifrele sunt indescifrabile, se va sancționa cu o amendă în mărime de la 3 până la 6 unităţi convenţionale.

Pentru conducerea unui vehicul fără număr de înmatriculare se sancţionează cu amendă de la de la 15 la 18 cu aplicarea a 4 puncte de penalizare.

Atribuirea unui număr de înmatriculare fals şi conducerea cu bună ştiinţă a vehiculului cu un astfel de număr se sancţionează cu amendă de la 12 la 18 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a conduce un vehicul pe un termen de un an.

Nesemnalizarea vehiculului cu semnul distinctiv conform Regulamentului circulaţiei rutiere se sancţionează cu amendă de la 3 până la 6 unităţi convenţionale cu aplicarea a 2 puncte de penalizare.

Nemenţinerea în stare curată a dispozitivelor de iluminare, de semnalizare, a numărului de înmatriculare, a seturilor reflectorizante, a sticlelor de la portierele din faţă şi a parbrizului vehiculului se sancţionează cu avertisment sau cu amendă de la 2 la 3 unităţi convenţionale.

Conducerea vehiculului cu permis de conducere de o categorie necorespunzătoare se sancţionează cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale.

Conducerea vehiculului fără permis de conducere, cu excepţia conducerii în cazul instruirii, în prezenţa instructorului, se sancţionează cu amendă de la 30 până la 60 de unităţi convenţionale.

Conducerea vehiculului de către o persoană privată de dreptul de a conduce vehicule se sancţionează cu amendă de la 60 până la 90 de unităţi convenţionale.

Predarea conducerii vehiculului către o persoană care nu are permis de conducere, cu excepţia instruirii, în prezenţa instructorului, care este privată de dreptul de a conduce vehicule sau care are permis de conducere de o categorie necorespunzătoare se sancţionează cu amendă de la 30 până la 60 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

Conducerea vehiculului de către o persoană care se află în stare de ebrietate produsă de alcool ce depăşeşte gradul maxim admisibil stabilit de lege, se sancţionează cu amendă de la 350 până la 500 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 2 la 3 ani. Anterior această încălcare se sancționa doar cu 150 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 2 la 3 ani.

Predarea cu bună ştiinţă a conducerii vehiculului către o persoană care se află în stare de ebrietate produsă de alcool ce depăşeşte gradul maxim admisibil stabilit de Guvern sau în stare de ebrietate produsă de substanţe narcotice, psihotrope şi/sau de alte substanţe cu efecte similare, dacă fapta nu constituie infracţiune, se sancţionează cu amendă de la 350 până la 500 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 6 puncte de penalizare sau cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 1 la 3 ani.

Consumul de alcool, de substanţe narcotice, psihotrope şi de alte substanţe cu efecte similare de către conducătorul de vehicul implicat în accident rutier, până la testarea alcoolscopică sau până la recoltarea probelor biologice în cadrul examenului medical în vederea stabilirii stării de ebrietate şi a naturii ei, cu excepţia consumului de medicamente cu efecte similare substanţelor psihotrope, după producerea accidentului de circulaţie şi până la sosirea poliţiei la faţa locului, dacă acestea au fost administrate de personal medical autorizat şi au fost impuse de starea de sănătate, se sancţionează cu amendă de la 400 la 500 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 2 la 3.

Depăşirea vitezei de circulaţie stabilită pe sectorul respectiv de drum de la 10 la 20 km/oră se sancţionează cu amendă de la 6 la 12 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

Depăşirea vitezei de circulaţie stabilită pe sectorul respectiv de drum de la 20 la 40 km/oră se sancţionează cu amendă de la 12 la 18 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 4 puncte de penalizare.

Depăşirea vitezei de circulaţie stabilită pe sectorul respectiv de drum mai mult de 40 km/oră se sancţionează cu amendă de la 24 la 30 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 5 puncte de penalizare.

Oprirea în locuri interzise se sancţionează cu avertisment sau cu amendă de la 3 la 6 unităţi convenţionale.

Staţionarea sau parcarea în locuri interzise, neacordarea de prioritate legală pietonilor sau cicliştilor se sancţionează cu amendă de la 3 la 6 unităţi convenţionale cu aplicarea a 2 puncte de penalizare.

Nerespectarea regulilor de circulaţie în zonele rezidenţiale se sancţionează cu amendă de la de la 3 până la 6 unităţi convenţionale cu aplicarea a 2 puncte de penalizare.

Modificările menționate vor intra în vigoare din momentul în care vor fi publicate în Monitorul oficial.

Mai multe modificări la Codul Contravențional în DOMENIUL CIRCULAŢIEI RUTIERE vedeți atașate în documentul de mai jos de la pagina 61, articolul 228, până la pagina 65, articolul 245.