„Autostrada Unirii” votată de parlamentarii din România! Va începe de la Ungheni și va avea o lungime de 320 km

De Pavel   |  8 Noiembrie, 2018

Distribuie :

Plenul Camerei Deputaţilor din Parlamentul României a adoptat în ziua de ieri, 8 noiembrie, proiectul privind construcția Autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, denumită „Autostrada Unirii”. Legea adoptată prevede ca autostrada va avea o lungime de 320 de km și va porni de la granița cu Republica Moldova, unde va începe cu un pod peste Prut, şi se termină printr-o conexiune cu autostrada A3 Braşov - Borş, în apropierea oraşului Târgu Mureş, scrie agora.md

Proiectul urmează a fi finanţat din bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor din România. La construcția autostrăzii ar urma să fie alocați bani și din credite externe, din fonduri europene nerambursabile şi/sau prin parteneriat public/privat.

Proiectul a fost inițiat de parlamentari ai PMP, dar a avut susținerea tuturor formaţiunilor politice. Potrivit deputatului Constantin Codreanu, costul estimat în Master Planul General de Transport al României este de 4 miliarde de euro.

„Lucrările vor trebui demarate în 30 de zile din momentul promulgării legii, cu termen de execuție maximum 4 ani, iar darea în exploatare a Autostrăzii Unirii, inclusiv a noului pod peste Prut, să aibă loc către 1 decembrie 2022”, a adăugat parlamentarul român.

Despre ideea construirii unei autostrăzi care ar lega Republica Moldova și România se discută încă de prin 2014. În august anul trecut, a avut loc evenimentul „Împreună pentru A8: Ungheni - Iași - Tg Mureș”, organizat de un grup de inițiativă format din ieșeni care au decis să ia atitudine față de promisiunile încălcate în repetate rânduri de guvernanți și politicieni, referitoare la începerea lucrărilor la autostradă.