Camionul autonom TuSimple a parcurs distanța de 1.450 km cu 10 ore mai rapid decât un șofer profesionist
De Pavel | 20 Mai, 2021
Startup-ul tehnologic TuSimple, specializat în dezvoltarea sistemelor de condus autonom pentru camioane care parcurg distanțe lungi, a demonstrat recent eficacitatea tehnologiei dezvoltate. Compania a trimis un camion încărcat cu pepeni verzi la o distanță de 1.450 km, din Arizona în Texas, iar camionul a reușit să o parcurgă cu mult mai repede decât în cazul în care la volan era să fie un șofer profesionist de camioane.
”Tehnologiile autonome vor permite creșterea eficienții transportului de mărfuri, suntem încrezători în TuSimple, astfel că suntem gata să demonstrăm avantajele tehnologiei prin exemple reale”, declară reprezentanții startup-ului.
Pentru una dintre aceste demonstrații, TuSimple a semnat un contract de conlucrare cu furnizorul de legume și fructe Giumarra Companies și compania en-gros Associated Wholesale Grocers, pentru a transporta din Tucson, Arizona, spre Dallas, Texas, un camion cu pepeni verzi. Distanța dintre punctul de plecare și cel de sfârșit al traseului, a fost de 1.450 kilometri.
În ciuda faptului că în interiorul camionului exista un șofer care ar interveni în cazuri excepționale, mașina a condus cea mai mare parte a drumului pe pilot automat, ajutorul șoferului fiind necesar doar pe porțiunile primei și ultimei mile.
În mod normal, aceast traseu este parcurs în 24 de ore și șase minute, dar TuSimple a reușit să o facă în 14 ore și 6 minute, ceea ce înseamnă că timpul a fost redus cu 42%. Potrivit lui Tim Riley, președintele Giumarra Companies, introducerea tehnologiilor autonome va schimba regulile jocului în industrie și, cel mai important, va accelera livrarea de alimente către comunitățile rurale îndepărtate și așa-numitele deșerturi alimentare, zone cu acces limitat la carne proaspătă, fructe și legume.
TuSimple clasifică auto pilotul său drept un sistem autonom de nivelul patru, ceea ce înseamnă că intervenția șoferului este necesară în cazuri foarte rare. Senzorii camionului scanează spațiul la 360 de grade în jur și pot ”vedea” la un kilometru depărtare în orice condiții meteorologice!
Platforma de calcul pe care funcționează pilotul automat procesează până la 600 de trilioane de operații pe minut, reducând timpul de reacție al electronicii de 15 ori, comparativ cu cel al unui om!