Ce să alegi, Leasing sau Credit? Iată care sunt diferențele și avantajele în finanțare

De Redactor AE   |  29 Ianuarie, 2020

Distribuie :

Din experiență proprie știu că mulți doritori de-ași cumpăra o mașină și aflați în căutarea unei finanțări, sunt foarte confuzi în alegerea dintre Leasing și Credit. Iată de ce, am zis să vă venim în ajutor cu un mic studiu.

Încă din perioada când am activat în inspecțiile auto, cumpărătorii erau mereu în dubii între ce să aleagă. Un împrumut de la prieteni, de la cămătari, de la companie de credit, de la bancă, sau mai simplu, un leasing, pentru că majoritatea companiilor de vânzări auto, oferă suport și chiar o garanție că vă va fi acceptat împrumutul.

E bine că există cine să vă ajute, dar cum faci corect alegerea? Indicat ar fi să studiați ofertele de creditare și să ajungeți la propriile concluzii. Doar că, în acele oferte nu veți găsi vreodată aceste subpuncte, necesar de avut în vedere, atunci când faceți acest pas.

Cea mai importantă divizare între cele două o fac chiar obiectul finanțării. Un fapt omis din atenția cumpărătorilor de automobile, este dreptul de proprietate asupra bunului, adică asupra mașinii care o achiziționează și cu asta vom începe.

În cazul în care optați pentru Leasing Auto, trebuie să știți că mașina de fapt, nu vă va aparține. Proprietar devine compania de leasing, iar dvs, un simplu utilizator, beneficiar. Abia după achitarea ratelor, a sumei întregi pe care o datorați companiei de leasing în urma finanțării, autovehiculul va trece în proprietatea dvs.

Creditarea, o puteți obține prin mai multe metode, fie că optați pentru un credit de consum, credit pentru nevoi speciale, sau alt tip de credit, în funcție de oferta companiei la care apelați, nu vă ”deposedează” de automobil. Ce faceți cu banii, decideți dvs, însă din moment ce ați planificat achiziția, sunteți limitați de acel buget.
Odată procurat și înmatriculat automobilul, dvs sunteți proprietar pe acesta, desigur în cazul în care nu este condiționat împrumutul de gajarea mașinii, sau aveți alte mijloace prin care puteți asigura creditorul că veți efectua plățile în timp.

Sunteți liberi să faceți orice doriți cu acel automobil, eventual îl puteți revinde, fără să înștiințați compania. Despre revânzarea în cazul leasingului, citiți mai jos.

De menționat că în ambele cazuri, pentru suma finanțată ca împrumut se aplică un comision de acordare credit, de circa 2%. Este o regulă atât pentru leasing cât și pentru credit, însă acest comision poate varia de la o companie la alta. Tot aici se adaugă și comisioanele de deservire a contului.

Următoarea diferență este Dobânda. Leasingul este mai atractiv din acest punct de vedere, având o dobânda între 6-7% și până la 10-12%, în funcție de anul de producție al mașinii și de avansul pe care îl aduceți în companie pentru achiziție, care de obicei este de minim 30% din costul automobilului. Poate fi și mai mare, după cum am spus, condițiile variază și sunt influențate de mai mulți factori.

Creditul poate fi mai scump de regulă, însă tot mai multe bănci vin cu oferte greu de refuzat, unde dobânda este foarte apropiată de cea a leasingului. Totuși trebuie să precizez că pentru o mașină nouă, din showroom, leasingul va fi mai recomandat, având avantajul dobânzii mici și condiția de finanțare din resurse financiare proprii, de numai 30%.

În cazul revânzării unui automobil, aflat în leasing, veți fi taxat cu un comision de închidere anticipată. O procedură care nu vă afectează însă în cazul unui credit care nu presupune gajarea automobilului.

Legat de vânzare și achiziție, treceți în notițe Dubla Înmatriculare. Leasingul presupune înmatricularea mașinii și perfectarea actelor pe companie, dar costurile vor fi suportate de dvs. La finalizarea leasingului și predarea bunului, va fi necesară o nouă înmatriculare, deja pe numele dvs unde din nou, veți avea careva cheltuieli. Sumele nu sunt mari, dar merită menționate.

Orice schimbare pe care o veți cere a fi efectuată în graficul de plată, se va taxa adițional, fie că micșorați ratele și extindeți termenul, fie că le măriți pentru a grăbi ziua de predare a bunului în proprietatea dvs. Valabil atât pentru leasing cât și pentru credit (variază de la companie la companie).

O altă diferență despre care trebuie să țineți cont este faptul că în cazul unui leasing, veți avea nevoie de mandat (la traversarea frontierei cu România nu, dar în Ucraina da), sau foaie de parcurs. Foaia de parcurs de obicei se eliberează pe termen de la o lună la câteva luni.

În cazul leasingului, dacă aveți două chei la automobilul procurat, una din chei ar putea rămâne la compania de leasing, ca măsură de siguranță. Deși acest obicei are tendința de a fi dat uitării, totuși, în funcție de client și companie, poate încă fi pus în practică.

CASCO. Dacă ați optat pentru leasing, luați aminte și de faptul că sunteți obligat să asigurați mașina cu polița CASCO, iar RCA-ul va fi efectuat tot pe numele companiei. Nu și în cazul în care aveți un credit, care nu vă obligă la nimic iar decizia de a asigura automobilul pe poliță CASCO vă revine exclusiv dvs.

Din ce ați citit până acum, s-ar putea să vă fi conturat ideea că un credit este mai atractiv. În unele situații, așa este. Dar asta depinde foarte mult de suma finanțării și dobânzii sau alte condiții care vi se impun (fidejusiunea de exemplu, o persoană care să garanteze împrumutul dvs).

De cealaltă parte, leasingul este o opțiune mai la îndemână, așa cum sunt mai puține condiții de finanțare în cazul în care aveți și o sursă sigură de venit și suficientă pentru a acoperi cheltuielile. Pentru leasing optează și persoanele care nu își doresc să fie la evidență cu bunuri în proprietate, ci doar utilizatori.

Leasingul este preferat și de cei care schimbă mașina destul de des, în special prin programele trade-in, astfel că aleg confortul de a nu fi în vizorul nimănui, fără mașini în proprietate, în detrimentul unor plăți, sau deprecieri în prețul automobilului.

Cunoscând diferențele între cele două tipuri de finanțare, cumpărătorul unui automobil trebuie să aleagă singur, care opțiune îi convine mai mult, așa cum ambele au avantaje și dezavantaje. Recomandarea noastră ar fi să studiați atent, nu doar comisioanele și condițiile de plată sau de acordare împrumut, dar și reputația companiei de leasing, companiei de creditare sau a băncii de unde luați împrumutul.

Mult Succes! Nu uitați să distribuiți materialul sau, să ne lăsați o apreciere dacă v-am fost de ajutor. În ideea că am fi putut omis ceva, se vor mai face completări ulterioare. Subiectul a fost scris exclusiv din propria experiență.

Drumuri bune!

Recomandate:

LEGO aduce Formula 1 în seria Speed Champions: seturi de construcție pentru fiecare echipă - Photo
Life Style
LEGO aduce Formula 1 în seria Speed Champions: seturi de construcție pentru fiecare echipă

Fanii LEGO și pasionații de Formula 1 au motive de bucurie! Începând cu 1 martie 2025, LEGO va lansa o serie exclusivă de seturi de construcție, dedicate monoposturilor din Formula 1. Pent

Inna
Hyundai și Kia recheamă peste 200.000 de mașini electrice. Se atestă pierderi de putere - Photo
Sociale
Hyundai și Kia recheamă peste 200.000 de mașini electrice. Se atestă pierderi de putere

Săptămâna trecută, constructorii sud-coreeni au anunțat o rechemare masivă, care afectează peste 200.000 de vehicule electrice. Potrivit Administrației Naționale pentru Siguranța Traficului

Inna
Volkswagen Polo își continuă povestea: facelift în 2025 și motorizări conforme Euro 7 - Photo
Noutăți
Volkswagen Polo își continuă povestea: facelift în 2025 și motorizări conforme Euro 7

Volkswagen Polo își păstrează locul în gama producătorului german, pregătindu-se pentru o actualizare importantă în 2025. Deși zvonurile despre o posibilă retragere de pe piață au lu

Inna
Schimbări majore în preferințele europenilor: creșterea hibridelor și declinul dieselului - Photo
Sociale
Schimbări majore în preferințele europenilor: creșterea hibridelor și declinul dieselului

Vânzările de mașini noi în Europa au înregistrat o creștere simbolică de doar 0.1% în octombrie, potrivit Asociației Constructorilor Europeni de Automobile. În total, au

Inna
Volkswagen renunță la garanția locurilor de muncă: decizii radicale pentru reducerea costurilor - Photo
Sociale
Volkswagen renunță la garanția locurilor de muncă: decizii radicale pentru reducerea costurilor

Volkswagen trece printr-o criză fără precedent de la scandalul Dieselgate, fiind nevoită să ia măsuri drastice pentru a-și reduce costurile operaționale. Thomas Schafer, directorul general al mărcii g

Inna
Toyota Celica, aproape de o revenire istorică: ce știm până acum - Photo
Noutăți
Toyota Celica, aproape de o revenire istorică: ce știm până acum

Toyota Celica, legendarul coupe japonez de performanță, ar putea reveni pe piață în viitorul apropiat. Potrivit publicației japoneze Best Car, Hiroki Nakajima, director de tehnologie al Toyota,

Inna