UTIL: Cum poți obține permisul de conducere Românesc?

De Redactor AE   |  21 Iulie, 2021

Distribuie :

Mai devreme sau mai târziu, unii concetățeni ai acestui stat, cu dublă cetățenie, ajung și la ideea de preschimbare a permisului de conducere, pe unul românesc, recunoscut internațional. Renunțarea la actul moldovenesc o fac toți, din motive puțin spus diferite, însă pentru fiecare, procedurile de urmat sunt aceleași. 

Fie că nu vrei să mai plătești bani grei pentru vămuirea mașinilor importate în Moldova, iar legea te obligă să ai permisul de conducere european, pentru a putea circula în țară la volanul unei mașini cu numere străine, or te-ai stabilit cu traiul în România și vrei să fii cetățean cu actele în regulă, sau, cum se întâmplă de cele mai multe ori, pentru că vrei să părăsești țara pentru un trai mai bun, iar prima ofertă de lucru presupune șofatul. În oricare din situații nu te-ai pomenit, cu siguranță că ți-ai pus întrebarea, ”cum obțin permisul de conducere românesc?”. 

Modalități aș putea spune că sunt mai multe, prin intermediul unor SRL-uri locale, care să te ajute să perfectezi totul cât mai rapid, de unul singur, iar unii merg chiar și pe cale de fals, evident, ultima metodă nu va fi pusă în discuție aici. 

O căutare pe google, ar putea să-ți aducă răspunsurile dorite, iar dacă nu ai reușit să faci asta până acum, citiți în continuare. Sursa justconsult.md, descrie câțiva pași importanți de făcut și desigur își oferă și serviciile aferente. Nu am consultat reprezentanții acestui portal pentru a afla mai multe detalii legate de preț, pentru că nu promovarea era scopul articolului. Iată de ce mai jos găsiți informația și pașii principali de urmat, care să vă ajute să vă faceți o idee mai clară. 

Rețineți! Nu se face un nou permis de conducere, ci preschimbarea acestuia din MD în RO. Mențiunea MD rămâne inscripționată pe plastic, astfel că nu aveți chiar școala românească ci a noastră, mai sovietică și mai puțin credibilă în fața autorităților din UE. Deși se vehiculează intens pe acest subiect, ”că nu te oprește nimeni”, totuși unii conaționali angajați în câmpul de muncă în UE, au rămas fără permis! 

La fel de important de menționat, este și faptul că trebuie să dețineți buletinul de identitate românesc, cu ședere permanentă. 

Pentru preschimbarea permisului de conducere moldovenesc pe cel românesc trebuie să:

 1. Obții fișa medicală la una dintre instituțiile medicale autorizate din România. Vei trece prin examinările unor specialiști precum: medic internist, ortoped, traumatolog, neurolog, psihiatru, oftalmolog, otorinolaringolog.
 2. Vei face o programare pentru a depune cererea de preschimbare a permisului (în dependență de județ).
 3. Cererea și actele necesare pentru preschimbarea permisului urmează a fi depuse la la Serviciul Public Comunitar – Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule, din nou, cel ce aparține de județul unde aveți stabilită șederea. 
 4. Pentru urgentare, vei achita taxa pentru eliberarea adeverinței de autenticitate a permisului, eliberată de Consulatul Republicii Moldova din România, pe care o vei anexa ulterior la cererea de preschimbare a permisului de conducere.

De la punctul 4 la 5, va trece ceva timp desigur, însă într-un final, având temporar o adeverință de condus, și în lipsa permisului de conducere moldovenesc pe care îl returnezi, vei putea ridica plasticul pentru cel românesc.

Nu vei obține permisul de conducere românesc, până când Autoritatea competentă din România nu va obține informațiile privind autenticitatea permisului de conducere moldovenesc din partea autorităților competente din Moldova. 

Și ultima, preschimbarea permisului moldovenesc în cel de tip românesc, poate fi realizată fără a susține examene repetate. 

Setul de acte necesar, care nu este descris foarte amănunțit în cei cinci pași, îl vedeți mai jos: 

 • Buletin Românesc sau Carte de identitate Românească
 • Permis de conducere moldovenesc
 • Foto copie a certificatului de naștere moldovenesc
 • Adeverința de la medicul de familie, precum că solicitantul nu sufera de boli cronice sau neuropsihice
 • Adeverința de la Direcţia REGISTRU eliberare permise (MD)
 • Certificat de la Consulatul R.Moldova în București
 • Cererea solicitantului
 • Fișa medicala se solicită cu 1-3 zile lucrătoare înainte de depunere, cu alte cuvinte este imporantă valabilitatea
 • Certificatul de cazier judiciar (preschimbare permis)
 • Dovada plății contravalorii permisului de conducere
 • Programare Online