CIRC cu implicarea unui şofer de microbuz şi a inspectorilor de patrulare (VIDEO)

De Redactor AE   |  7 Aprilie, 2016

Distribuie :

Un nou incident soldat cu o altercaţie între oamenii legii şi un şofer de microbuz a fost făcut public recent pe reţelele de socializare. În acest context, INP-ul a venit cu un comunicat de presă, pe marginea celor întâmplate pe traseul Chișinău – Cantemir, între localitățile Sărata Galbenă și Mereșeni din raionul Hâncești, unde inspectorii de patrulare au sancționat un conducător auto care a ignorat cerințele Regulamentului Circulației Rutiere (RCR).

La data de 6 aprilie curent, la ora 7:10, în timpul asigurării securității circulației rutiere, polițiștii au observat un microbuz de pe ruta Cantemir- Chișinău, șoferul având draperii negre la portierele din față. În contextul în care punctul 122 (6), litera „e” din RCR a fost neglijat de către bărbatul de la volan, cei 18 pasageri fiind expuși riscului, polițiștii de patrulare au recurs la procedura legală și sancțiunea respectivei încălcări; conducătorului auto fiindu-i întocmit un proces- verbal în baza art. 228, aliniatul 2 din Codul Contravențional al RM, cu aplicarea unei amenzi de 200 de lei.

Conducătorul auto a fost îndemnat să scoată draperiile, pentru a nu- i fi ridicată plăcuța cu numărul de înmatriculare, acțiune stipulată în punctul 121, litera „e” din RCR; explicându-i- se că siguranța pasagerilor este mai importantă decât confortul celui de la volan. Chiar și după insistențele unor pasageri, șoferul a refuzat să scoată draperiile, împiedicând activitatea polițiștilor, bruscându-i și numindu-i cu cuvinte necenzurate.

În contextul în care mai mulți pasageri au rugat inspectorii de patrulare să le permită deplasarea pentru că se grăbeau la medic, polițiștii au cerut șoferului să înlăture neajunsul la locul destinației. Precizăm că pentru nesubordonarea la cererea legitimă a oamenilor legii și ultragierea acestora, pe numele conducătorului auto a fost pornită o procedură contravențională. El riscă o amendă de până la 1700 de lei sau arest contravenţional de la 10 la 15 zile.

INP precizează că acest caz ar fi putut fi evitat, dacă șoferul din start s-ar fi conformat cerințelor legale ale polițiștilor. Chiar dacă acesta a considerat acțiunile oamenilor legii ca fiind ilegale, niciun act nu îi permite ca să se opună sau să bruscheze angajații poliției; dar ar putea să recurgă la acțiunile de contestare și sesizare a conducerii instituției, a procuraturii sau a celorlalte instituții ierarhic superioare.

INP precizează că siguranța pe traseu este prioritatea de bază a instituției și solicită conducătorilor auto să pună în prim plan securitatea pasagerilor, să respecte regulile de circulație și cerințele legale ale ofițerilor de patrulare, iar persoanele terțe să nu susțină și să nu încurajeze acțiunile ilegale, care pot duce la urmări grave.