Claxonezi la semafor? Stai mai mult ”pe roșu”! Iată în ce oraș a fost implementată ideea
De Redactor AE | 14 Februarie, 2020
Într-un oraș, cu o suprafață de peste 600 de kilometri pătrați și cu o populație de peste 18.000.000 de locuitori, poluarea fonică a ajuns la nivelul maxim. În lupta cu șoferii gălăgioși, autoritățile au apelat la o măsură mai deosebită.
La mai multe intersecții din orașul Mumbai, India, au fost instalate sonometre. Rolul acestora este de a depista claxonatul intensiv al șoferilor grăbiți, astfel că semaforul, drept pedeapsă, va menține și mai mult culoarea roșie a semaforului!
Măsura a fost necesară pentru a reduce nivelul de poluare sonoră, așa cum în circulația haotică a indienilor, claxonul este singura lor metodă de comunicare. Drept urmare, zgomotul este mult peste limite. Și cum într-un oraș aglomerat, nimeni nu vrea să stea mai mult timp la semafor, metoda polițiștilor s-a dovedit a fi eficientă.
Nivelul zgomotului s-a redus considerabil, ceea ce le-a conferit încredere autorităților de a continua și cu alte intersecții din megapolis.
De menționat că tehnologiile utilizate nu doar că detectează sunetul de claxon, acestea intervin și mențin culoarea roșie a semaforului dacă nivelul de zgomot depășește o anumită limită. Dacă totuși un singur șofer este dintre cei mai grăbiți, în caz de urgență, semaforul nu va reacționa.
În ce privește Regulamentul Circulației Rutiere din Moldova, aflați că:
33. 1) Semnalizatorul sonor (claxonul) poate fi utilizat numai în cazul prevenirii unui accident în traficul rutier, iar în afara localităţilor − şi pentru atenţionarea conducătorului de vehicul ce urmează să fie depăşit.
2) Semnalul sonor trebuie să fie de scurtă durată şi trebuie efectuat la o distanţă care ar evita surprinderea celor atenţionaţi, pentru a nu-i determina să efectueze manevre ce pot pune în pericol siguranţa traficului.