Codul portocaliu de ninsori expiră astăzi. Şoferii vor putea respira uşuraţi în curând. Iată ce spune şi Inspectoratul Naţional de Patrulare

De Redactor AE   |  18 Ianuarie, 2018

Distribuie :

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a schimbat ieri codul galben de ninsori în cod portocaliu. Potrivit instituţiei, avertizarea urma să expire astăzi, la orele 8 dimineaţa. În continuare însă, mai mulţi şoferi se plâng de drumuri impracticabile, în special pe traseele naţionale.

În acest context şi INP s-a adresat cetăţenilor printr-un comunicat de presă. Inspectoratul Naţional de Patrulare informează că în urma precipitațiilor înregistrate pe teritoriul țării sub formă de ninsoare, trasee naționale blocate la moment nu sunt, dar se circulă cu dificultate, drumurile fiind presărate cu material antiderapant.

Totodată, șoferii de la gările auto din raioane, sunt avertizați și verificați de ofițerii INP dacă au cauciucurile corespunzătoare la autobuze, cele care nu corespund standardelor, li se interzice deplasarea.

În total pe teritoriul Republicii, la menținerea securității rutiere şi acordare ajutorului cetățenilor sunt implicate 126 de echipaje şi 277 de ofiţeri de patrulare. De asemenea, toate echipajele de patrulare sunt dotate cu echipament necesar pentru acordarea sprijinului cetățenilor.

Pe teritoriul țării pe parcursul nopții au fost deblocate 37 automobile, 2 autospeciale și o ambulanță care s-a blocat pe traseul din localitatea Cornești, în care se afla un copil minor în stare gravă, iar în raionul Fălești un automobil în care se afla familia cu doi copii minori, toți locuitori ai satului Bocșa.

Timp de 24 de ore pe teritoriul țării au avut loc 5 accidente rutiere grave, nicio persoană decedată și 8 traumatizate.

INP menționează că dacă vă aflați într-o situație de risc, sesizați cel mai apropiat echipaj de patrulare sau apelați numărul scurt 902.

Riscuri:- risc ridicat de rupere a conductorilor aerieni, precum şi a stâlpilor de susţinere a acestor conductori;- risc ridicat de rupere a ramurilor sau chiar a unor trunchiuri mai subţiri de copaci;- risc ridicat de perturbare a traficului rutier, feroviar şi aerian;- risc de distrugere a structurilor mai puţin rezistente.

Se recomandă:- respectarea indicaţiilor autorităţilor;- evitarea atingerii stâlpilor sau a cablurilor electrice căzute la pământ;- evitarea trecerii prin apropierea copacilor;- evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, din care, sub greutatea depunerilor, ar putea să cadă crengi;- deplasarea cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor.