”Conducea mașina cu țeava de eșapament”?! Asta au scris polițiștii într-un proces-verbal!

De Redactor AE   |  13 Iunie, 2020

Distribuie :

Descoperire șocantă! Cine conduce autoturismul său, cu ”țeava de eșapament” riscă să fie amendat. Asta reiese din procesul-verbal din imagine, întocmit profesionist de către un polițist de la INSP. 

Greu de crezut și totuși, de fabrică, ABSOLUT toate vehiculele sunt echipate cu un sistem de evacuare al gazelor. Acesta este format din galeria de evacuare a gazelor motor, filtre de noxe, tobă intermediară și tobă finală, cele două având rolul de a reduce zgomotul. Sistem de evacuare a gazelor există și pe mașinile sport, chiar dacă sunt mai gălăgioase. 

Despre asta însă nu cunosc chiar toți. Iată un exemplu proaspăt. La data de 12.06 (iunie recent) un ofițer al INSP a sancționat șoferul unui BMW deoarece acesta ”conducea mijlocul de transport cu țeava de eșapament”. Încerc să nu fiu ironic și sarcastic, dar nu sunt sigur că îmi va reuși. Cum adică? Avea țeava de eșapament în salon? O ținea în brațe? Era pe capotă? Sau e amendat pentru că era prezentă? Ce-a vrut să zică nenea polițist până la urmă? 

Vă traducem noi. Omul legii a făcut trimitere la Articolul 122, punct 6, litera C din Regulamentul Circulației Rutiere, care spune că ”Este interzisă exploatarea vehiculelor în cazurile în care sînt depistate devieri de la normativele tehnice şi ecologice: 

      c) zgomotul produs de dispozitivul de evacuare a gazelor de eşapament depăşeşte nivelul zgomotului admisibil sau nu se asigură etanşeitatea sistemului de ventilare a carterului motorului;”

Mit distrus! Acum avem explicația. Dar tot nu sunt clare următoarele:

Cum a reușit ofițerul INSP să depisteze nivelul zgomotului în lipsa unui dispozitiv special? A apelat la auzul muzical?

Știind că nu riscă nimic și că nimeni nu va contesta, că așa sunt 80% din șoferii moldoveni, tac și acceptă orice, ofițerul INSP a mâzgâlit încă un proces-verbal, fericit probabil, că va avea și vreo avansare în funcție sau va face ”planul” de procese verbale, pe care să le ilustreze ulterior presa în știrile lor. 

Este un proces-verbal abuziv, cu abateri grave și încălcări de procedură, iar în lipsa unor probe solide este și ușor de contestat. 

Mai grav decât atât, tânărului i-au ridicat și plăcuțele cu numerele de înmatriculare! Iar asta înseamnă că le va primi înapoi doar după ce achită amenda. Amendă aplicată absolut ILEGAL de niște incompetenți autorizați, că un ofițer adevărat al INSP nu își va permite astfel de abateri. 

Nici măcar unele stații de revizie tehnică, din oraș, nu au dispozitivul necesar de măsurare a zgomotului la nivelul sistemului de evacuare, iar în cazul de față, proba s-a făcut la ochi! 

x
x