Cum arată 70 CP diferenţă? Vedeţi în acest test cu două Mercedes-uri A45 AMG?

De Redactor AE | 17 Ianuarie, 2017
Numărul de cai putere este practic normă de măsură cea mai importantă (după preţ) atunci când vorbim despre automobile. Însă puţini automobilişti îşi pot imagina cu adevărat, cum arată această rezervă de putere a motorului şi cum sunt puşi la lucru toţi caii.
Testele comparative care dezvăluie cifre legate de performanţe vă pot induce în eroare foarte uşor. Vedeţi voi, cifra maximă la ambele modele poate fi de 200 CP, să zicem, dar este diferit felul în care motorul îşi atinge aceste performanţe maxime. Şi ca să venim cu un exemplu real, am decis să vă arătăm o cursă de accelerare dintre două maşini foarte asemănătoare, ambele Mercedes-AMG A45.
Pe lângă faptul că una e roşie şi altă albastră, cele două hatch-uri sunt diferenţiate şi de un handicap la capitolul cai putere. Cea roşie, a fost lăsată intactă, aşa cum a gândit-o uzina şi se prezintă la linia de start cu toţi 381 PS şi 475 Nm de cuplu motor, în timp maşinuţa albastră a fost modificată pentru a livra tocmai 450 PS!
Cum spuneam şi în titlul acestei postări, vom vedea pe viu cum arată o diferenţă de aproximativ 70 de cai putere. Cine va ieşi învingător se înţelege de la sine, însă cum se vor manifesta cele două maşini este bonusul asupra căruia vă invit să vă reţineţi atenţia.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=206&v=K2ZHIcTMRSs
Urmăriţi două efecte ale tuningului.1. Pentru a produce mai mulţi cai putere, AMG-ul albastru a cedat turbina veche în schimbul alteia mai performante, însă astfel a pierdut considerabil din putere şi nm la turaţii joase, ceea ce se traduce printr-o accelerare mai greoaie, până intră turbosuflanta în boost maxim şi atunci sunt realizaţi toţi cei 450 PS. Ulterior, diferenţa de 70 CP îşi spune cuvântul şi maşina ia un avans considerabil.2. Deci dacă v-aţi imagina vreodată că 70 CP sunt prea puţini ca să conteze cu adevărat, videoclipul de mai jos vine să vă contrazică. Până şi cinci cai putere contează, însă nu uitaţi că sunt obţinuţi la turaţiile maxime, iar până a se ajunge acolo, diferite motoare, livrează performanţe diferite. Să zicem că la 3.000 rotaţii pe minut, unul pune pe roţi 250 CP iar altul deja 260, ceea ce, din nou, se poate vedea în imaginile video.
Ce vroiam să zic de fapt? Că cifrele indicate în fişa tehnică de către producător nu ar trebui să vă inducă în eroare, pentru că sunt obţinute la limita maximă, însă în exploatare zilnică a maşinii veţi avea de-a face doar cu o parte din aceştia, astfel că numărul lor "real" nu îl veţi putea vedea/simţi decât în teste.