Cumperi mașina prin procură? Sau de la o persoană împuternicită prin procură? Iată ce riști!

De Redactor AE   |  13 Martie, 2020

Distribuie :

Despre sumele indicate în contractul de vânzare-cumpărare al unui automobil, am discutat în subiectul anterior. Acum a venit rândul pentru un alt obicei, cumpăratul mașinii în baza unei procuri.

Sunt două situații de analizat. Prima (1) în care vânzătorul este și proprietarul mașinii, iar în loc să mergi direct la reînmatriculare alegi să faci o procură și a doua (2), când vânzătorul nici măcar nu este proprietarul, ci o persoană împuternicită la rândul ei, tot prin procură.

Să începem însă prin a defini procura sau mandatul:
Împuternicire legalizată prin care cineva poate reprezenta o persoană fizică sau juridică și poate acționa în numele acesteia; (concr.) act prin care se dă această împuternicire.

Prin urmare procura nu atestă faptul că ai procurat o mașină ci doar oferă celui împuternicit, anumite drepturi, cum ar fi înstrăinarea/vânzarea, încasarea banilor din vânzare, etc. Doar că nicăeri în procură nu va fi scris că ai plătit niște bani pe acea mașină sau că ți-a fost vândută. Ești doar persoană împuternicită să facă ”ceva” (ce e scris în procură) cu acel automobil însă nu te face proprietar.

Este important de reținut acest aspect, procura nu este egal cu drept de proprietate.

A. Și iată o situație în care ați procurat o mașină, iar în loc să o înmatriculați, alegeți să vă despărțiți de vânzător doar cu o procură care vă dă dreptul să faceți ce vreți cu mașina. Însă, dacă nu aveți contract de vânzare-cumpărare, aflați că drepturile dvs asupra automobilului pot fi pierdute din moment ce mașina va fi înstrăinată altei persoane. Iar în lipsa unui contract de vânzare-cumpărare ați rămas și fără bani și fără mașină.

B. Alt caz, mai puțin periculos, dar tot neplăcut.
Ați procurat mașina, aveți procură pe ea. Probabil că aveți și un contract care să reflecte tranzacția și suma, dar tot nu ați reînmatriculat-o. Din lipsă de timp sau alte cauze, probleme, rețineri, nu ați înmatriculat mașina la timp.

Vânzătorul v-a garantat faptul că mașina e liberă de orice viciu juridic și că o puteți reînmatricula oricând. Doar că, puteți avea marea surpriză ca la biroul de înmatriculare să vă treziți cu o interdicție de înstrăinare. Interdicția poate fi chiar și de la o amendă neachitată, despre care proprietarul fie știa fie nu, executorul a aplicat măsuri de constrângere și iată că până nu se clarifică proprietarul cu datoria, nu puteți face nimic cu mașina!

C. V-a vândut mașina, fie că ați făcut procură sau prin contract de vânzare cumpărare, dar vânzătorul nu este proprietar de jure ci o altă persoană împuternicită, or cu alte cuvinte, ”are și el o procură”.

Nimic grav până în momentul în care din anumite motive, ajungeți în litigiu și va trebui să vă recuperați banii. La prima vedere, totul e simplu. Banii ar trebui să vi-i dea cel ce v-a vândut mașina, însă pretențiile înaintate vor fi îndreptate către proprietar, așa cum el este persoana care putea cunoaște despre vicii (juridice) sau defecțiuni și nu persoana împuternicită să vă o vândă.

Iar dacă proprietarul de fapt al autovehicului, a înstrăinat mașina în urmă cu vreo 2 ani de zile, unei persoane X, tot în baza unei procuri, iar timp de 2 ani, mașina a suferit careva modificări sau reparații necalitative, atunci va fi mai dificil în instanța de judecată să puteți identifica persoana responsabilă de prejudiciu.

Nu imposibil, dar mai dificil! Iar acest lucru înseamnă de fapt că nu toți vor avea răbdarea și puterea să meargă prin instanțe pentru a-și apăra drepturile.

Nu mai punem aici și probabilitatea ca emitentul procurii, mandatarul, adică cel ce a împuternicit alte persoane, poate fi plecat din țară, caz în care va fi mai greu de găsit pentru a vă clarifica problema.

Și nu în ultimul rând, rețineți că o procură, poate fi anulată, fără ca dvs să cunoașteți de acest lucru. Iată de ce, recomandarea experților este de a înmatricula automobilul cât mai curând posibil, sau chiar în ziua în care ați încheiat tranzacția.

Drumuri bune!

Recomandate:

Trafic suspendat în centrul capitalei! Vor avea loc filmări - Photo
Sociale
Trafic suspendat în centrul capitalei! Vor avea loc filmări

Astăzi, 18 aprilie, pe str. Mihail Kogălniceanu din capitală se anunță trafic suspendat. Mai exact, este vorba de tronsonul cuprins între străzile Tighina și Ismail. Potrivit echip

Inna