#diez.md: Mașinile vechi din Moldova ne pot ucide, în special cele DIESEL

De Redactor AE   |  2 Aprilie, 2018

Distribuie :

Redacția #diez.md a publicat astăzi un material dedicat poluării aerului și a legăturii directe dintre acest fenomen și automobilele importate în țară. Autorul postării se arată îngrijorat de faptul că în Moldova nu se face nimic pentru a reduce nivelul de poluare și că cel mai grav, se aduc foarte multe mașini echipate cu motoare pe motorină.

Cât marile state ale lumii dezvoltă strategii și interzic mașinile diesel, noi cumpărăm din ce în ce mai multe mașini vechi. Avem mai multe mașini decât case, iar dinamica numărului înregistrează un trend ascendent. În anul 2004, în Moldova erau înregistrate peste 400.000 de autoturisme, adică de două ori mai puține decât acum. De două ori mai puține surse de poluare și un volum de două ori mai mic de poluanți emiși. Astăzi, avem 941.180 de mașini, iar printr-un simplu calcul, înțelegem că în anul 2020 vom atinge numărul de un milion de mașini. Dintre toate, 581.695, adică mai mult de jumătate, sunt mașini mai vechi de 15 ani.

În fiecare zi, Serviciul Hidrometeologic de Stat din Moldova emite avertizări către autorități despre nivelul poluării aerului, iar atunci când situația este alarmantă, solicită autorităților responsabile fie să sisteze circulația traficului rutier în zonele unde sunt înregistrate cele mai multe substanțe nocive, fie să oprească activitatea unor agenți economici care cauzează poluarea, scrie diez.md. Toate aceste avertizări pot fi găsite și pe siteul Serviciul Hidrometeorologic, împreună cu nivelul de poluare a aerului atmosferic lunar și anual, pe fiecare sector din Chișinău. Degeaba. Nimeni nu întreprinde nicio măsură pentru a opri creșterea poluării, ne spune prim-vicedirectoarea Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Violeta Bălan.

Suntem curioși ce gândesc șoferii în acest sens. Dacă înregistrăm careva progrese la capitolul protecția mediului, dacă sunt automobiliștii preocupați de cantitatea de noxe emise de vehiculul lor și desigur, dacă ar alege un automobil pe benzină ori hybrid, doar pentru o planetă mai curată.

Vă îndemnăm să citiți tot articolul, direct la sursă și să ne spuneți ce credeți.