Focus pe EcoBoost
De AutoExpert | 8 August, 2012
Focus pe EcoBoost
Ce vrea să demonstreze minunăția 999 cmc?
Gingașul TwinAir, ale cărui atribute au fost confirmate de premiul Motorul Internațional al Anului (ediția 2011), au dus la un alt nivel standardele downsizing-ului și au generat un impuls puternic în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea motoarelor mici și potente. Iar Ford a reacționat.
Noua generație Focus aduce, pe lângă multitudinea de echipări tehnologice și un tren de rulare demn de toată lauda, cel mai puternic exemplu de downsizing pe care l-a cunoscut industria auto pe o mașină de serie. Din istorie. În spiritul evenimentelor actuale, EcoBoost-ul de 1,0 litri este un fel de Usain Bolt al industriei auto.
Vorbesc, evident, de premiantul EcoBoost de 1,0 litri care a fost votat de presa internațională de specialitate Motorul Anului la nu mai puțin de trei categorii. Un motor turbo cu trei cilindri în linie care produce 125 CP și consumă, în medie, 5 l/100 km.
Cât de bun poate să fie EcoBoost-ul de nici un litru?
Având în vedere că motorul de 1,0 litri vine să-l înlocuiască pe deja-clasicul de 1,6 litri aspirat de la Ford, reticența privind eficiența și capabilitatea este una destul de naturală și fondată, cel puțin până în momentul în care îl conduci. Însă EcoBoost se descurcă remarcabil cu cele aproape 1,3 tone ale lui Focus (se descurcă chiar și cu cele 1,4 tone ale lui Grand C-Max). E clar că nu oricare motor de Matiz căruia i-ai pune o turbosuflantă s-ar achita de atribuții în același fel onorabil în care o face cel de la Ford.
Deci nu este chiar un simplu motoraș de un litru...
Desigur, pentru asta au fost necesare câteva modificări. Una dintre ele este chiar turbosuflanta, dezvoltată în parteneriat cu cei de la Continental, care se poate învârti cu o viteză de până la 248.000 rpm și a cărui presiune în capul pistonului poate ajunge până la 348 psi. Apoi, pentru a scăpa de temperaturi foarte ridicate, galeria de evacuare este răcită cu apă. În ciuda cilindreei reduse, motorul nu este atât de solicitat pe cât ai crede. De fapt, a fost și tunat (de cei de la Superchips) numai prin modificarea parametrilor soft-ului, ajungând la 145 CP și 227 Nm (în loc de 170/200 Nm, cât are standard). Deci, lucrurile pot merge și mai departe.
Și cum este la condus?
Iar lipsa de solicitare se simte și atunci când îl conduci. Este silențios la ralanti sau în turații joase, începând să huruie delicios de plăcut odată trecut de 2.700 rpm. Și, în ciuda lipsei unui arbore de contraechilibrare, este foarte rafinat. De fapt, probabil cel mai rafinat dintre Focus-uri. Însă asta nu înseamnă că este și molatec: cuplu maxim (de 200 Nm) este disponibil începând cu 1.400 rpm și se întinde până la 4.500 rpm. Nu încerca, totuși, depășiri rapide dacă turometrul îți indică mai puțin de 2.500 rpm, pentru că s-ar putea să fii un pic dezamăgit. Cu alte cuvinte, nu uita că ai un motor de doar un litru sub capotă.
Ajutat de o cutie manuală în șase trepte, EcoBoost poate înregistra un consum mixt de 5 litri pentru suta de kilometri parcursă în condiții optime.
EcoBoost este disponibil și în variantă de 100 CP, cuplată la o cutie de viteze manuală în cinci trepte. Iar gama de versiuni a motorului de 1,0 litri urmează să primească și o versiune aspirată de 75 CP - probabil pentru modele mai mici.
Deci, Ford ne arată că „mai puțin” chiar poate fi „mai bun”...
Ford tocmai ne-a arătat ce înseamnă downsizing. Un motoraș care stabilește un record pe care nu-l văd a fi depășit prea curând. Pentru că este, pur și simplu, genial.
CIFRE:
999 cmc, 3L, FWD, 125 CP, 200 Nm, 5,0 l/100 km, 114 g/km CO2, 0-100 în 11,3 secunde, 193 km/h, 1.279 kg.