Gazprom analizează vânzarea benzinăriilor din România, invocând mai multe motive
De Inna | 5 Februarie, 2025
Grupul sârb NIS Petrol, controlat de Gazprom, analizează posibilitatea de a se retrage de pe piețele din România și Bulgaria, invocând multiple provocări care afectează activitatea sa. Potrivit raportului financiar pentru ultimul trimestru din 2024, compania ia în considerare vânzarea completă sau parțială a activelor, închiderea unor operațiuni sau alte strategii de retragere, dacă dificultățile persistă.
În Bulgaria, NIS întâmpină probleme în distribuția carburanților, în timp ce în România se confruntă atât cu obstacole în producție, cât și în sectorul de retail. Compania susține că derulează o analiză amplă pentru a lua o decizie aliniată cu obiectivele strategice și interesele acționarilor. Rezultatele acestor evaluări vor fi publicate în rapoartele financiare viitoare.
În România, NIS Petrol operează 19 stații de alimentare sub brandul Gazprom și este implicată în explorarea de petrol și gaze. În 2024, cota sa de piață la nivel total a fost de 0,4%, iar pe segmentul retail de 0,6%. În Bulgaria, rețeaua NIS include 23 de benzinării Gazprom.
Compania se află într-o situație financiară dificilă, iar în România, NIS Petrom - entitatea care administrează stațiile Gazprom, este în procedură de concordat preventiv, o măsură de protecție față de creditori. Această decizie a fost luată pe fondul unui conflict cu statul român privind datorii de aproximativ 28 de milioane de lei către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG), fosta ANRM. De asemenea, compania nu și-ar fi respectat obligațiile asumate în contractele de concesiune petrolieră.
Pe 10 ianuarie 2025, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva NIS Petrol, ca parte a unui pachet mai amplu de restricții asupra sectorului energetic rus. Motivația principală a fost legătura directă cu Gazprom Neft, care deține 56.15% din companie. Statul sârb controlează 30%, iar restul acțiunilor sunt tranzacționate pe bursă.
Dacă Gazprom nu renunță la NIS Petrol, compania riscă să nu mai poată achiziționa petrol, ceea ce ar putea duce la blocarea aprovizionării benzinăriilor.
În trecut, presa internațională a raportat că Shell a explorat posibilitatea unui schimb de active cu Gazprom și a unor colaborări în proiecte comune, însă aceste planuri au fost abandonate după invadarea Ucrainei. De asemenea, Shell a fost menționată ca un posibil cumpărător al benzinăriilor Lukoil din România, însă acest grup rusesc încă deține 319 stații și rafinăria Petrotel de lângă Ploiești.
Shell a mai operat benzinării în România înainte de 2004, când și-a vândut rețeaua către grupul MOL. În contextul actual, este de urmărit dacă gigantul britanico-olandez sau alți investitori vor fi interesați de activele NIS Petrol, în cazul în care acestea vor fi scoase la vânzare.