Guvernul a cumpărat 69 de ambulanțe de producție rusească! Au costat peste 2.000.000 euro

De Redactor AE   |  28 Aprilie, 2018

Distribuie :

Pentru fiecare din cele 69 de ambulanțe, au fost achitate câte 37.000 de euro. Mai exact, vehiculelele au costat bugetul țării circa 51.000.000 de lei, iar în total 273 de milioane de lei urmează a fi cheltuite pentru achiziționarea a 168 de ambulanțe.

Deși investițiile în domeniul sănătății sunt oricând binevenite, iar parcul de ambulanțe trebuia reînnoit, achiziția de acum a stârnit un val de nemulțumiri în mediul online. Majoritatea internauților care au comentat știrea, în special cei cu studii în medicină, susțin că aceste ambulanțe sunt încă o spălare de bani și că nici măcar cei ce ni le-au vândut nu le mai folosesc.

Contactat de UNIMEDIA, directorul general al companiei care a câștigat licitația, Vasile Cucu, a explicat că mașinile au fost procurate în complectație finală și sunt construite pe baza șasiului mărcii GAZ, însă producătorul ambulanțelor este firma rusească "Промишленные Технологии".

 

Activistul civic Valeriu Pașa a notat că noile ambulanțe ar fi fost procurate de la uzina miliardarului rus Oleg Deripaska, care recent a ajuns în lista oamenilor de afaceri sancționați de SUA, pe marginea politicii externe a Federației Ruse. "Asta e totul ce trebuie să știți despre Guvernul ”pro-american” de la Chișinău", scrie Pașa pe pagina sa de facebook, citatează unimedia.info.

Achiziția dubioasă a fost criticată și de purtătorul de cuvânt al PLDM. Ion Terguță s-a întrebat pe Facebook de ce s-a decis procurarea ambulanțelor de producție rusească pe care "nici măcar rușii nu le mai acceptă".

Boris Gîlcă a declarat că la început s-a arătat sceptic față de faptul că mașinile sunt produse în Federația Rusă. Ulterior însă, după inspectarea primelor zece ambulanțe ajunse în Moldova, Boris Gîlcă a spus că acestea "sunt mașini foarte calitative, bine dotate, la un preț extrem de bun".

Până la finele lunii mai urmează să fie livrate restul 59 de mașini. Ambulanțele vor fi repartizate în 32 de puncte medicale de urgență prespitalicească.

În 2017 CNAMUP a efectuat procedura de achiziționare a 74 autosanitare de tip „B”, din care 5 autospeciale au fost deja implicate în serviciul de urgență, iar restul 69 unități, conform contractului, vor fi încadrate până în luna iunie anul curent.