În Moldova au crescut prețurile la motorină! Vezi cum explică experții acest fenomen

De Pavel   |  23 Iulie, 2020

Distribuie :

În acest an, pe motiv de pandemie de coronavirus, prețurile au scăzut la un nivel peste așteptările șoferilor. De ceva ani buni nu mai văzusem să coste motorina sub 13 lei, iar benzina circa 15 lei. Însă, iată că pentru prima dată în ultimile luni, se înregistrează și primele scumpiri la stațiile de alimentare.

Astfel, ieri, 22 iulie, majoritatea petroliștilor din Moldova au afișat prețuri mai mari pentru motorină cu 15-20 de bani, astfel că un litru de motorină standard este comercializat acum cu 13.15-13.20 lei Prețul benzinei a rămas neschimbat, de curca 15.50 lei per litru.

A anticipat acest fenomen expertul economic Veaceslav Ioniță, carte atenționa acum 10 zile că petroliștii moldoveni abia în prezent comercializează carburanții la un preț corect, după luni de zile în care au avut profituri mari.

În luna aprilie, barilul de petrol a atins cota minimă din ultimii 25 de ani, iar recalculat în lei un litru de petrol costa 2,1 lei/litru. În prezent, petrolul costă 4,39 lei/litru. Însă prețul la benzină în această perioadă nu doar că nu a crescut, dar chiar și s-a redus puțin. Noi în calculele noastre operăm cu prețul mediu de comercializare, care este cu 2,5-3,0% mai mic decât prețul la benzinării. Deoarece ANRE publică cu mare întârziere datele de pe piața petrolieră, pentru lunile aprilie-iunie sunt estimările noastre reieșind din evoluția pieței.

De fapt din grafic se vede clar că în prezent petroliștii obțin 3,84 lei de la fiecare litru de benzină vândut, cea ce corespunde cu prețul corect al benzinei. Deci nu acum ei sunt buni cu noi, dar în aprilie au câștigat aproape 3 lei în plus pentru fiecare litru de benzină.

Cam aici se termină lauda noastră pentru ei. Acum ei aplică un preț corect, dar nu și în luna aprilie, când ANRE și Consiliul Concurenței dormeau și nu vedeau nimic din ce se întâmplă pe piața produselor petroliere. Noi vrem să credem că aceasta se datorează exclusiv faptului că prețurile în Moldova se schimbă cu o întârziere de 1-2 luni față de evoluțiile de pe piețele internaționale și petroliștii sunt corecți în relații cu noi și aplică corect prețurile.

Din acest motiv noi, împreună cu ANRE și Consiliul Concurenței, sperăm că surplusul de încasări din lunile martie-aprilie petroliștii îi vor întoarce înapoi sub formă de prețuri mici în viitoarele 2-3 luni”,  a scris Ioniță într-o postare de pe pagina sa personală de Facebook.