În ultimele cinci luni au fost înregistrate 164 de accidente cu implicarea pietonilor!

De Pavel   |  18 Iunie, 2021

Distribuie :

Pietonii, una din cele mai vulnerabile categorii de participanţi la trafic, ei sunt zilnic expuși riscului din traficul rutier, fie că se angajează în a traversa strada pe spațiile destinate circulației acestora, iar și mai grav e că unii își pun în pericol viața când se angajeză în a traversa carosabilul înafara trecerilor pietonale.

Astfel, pe parcursul a 5 luni de zile, în mun. Chișinău au fost înregistrate 354 accidente rutiere soldate cu persoane traumatizate și decedate. Din 354 de accidente rutiere comise pe străzile capitalei,164 de accidente rutiere au fost cu implicarea pietonilor, din ele: 123 de accidente rutiere s-au comis pe spațiile destinate circulației acestora în urma cărora 4 persoane au decedat iar 122 au fost traumatizate, iar în 39 de cazuri pietonii s-au angajat în traversarea neregulamentară a drumului unde în consecință 3 persoane au decedat iar 37 au fost traumatizate.

 

În acest context POLIȚIA CAPITALEI vine cu următoarele recomandări in adresa participanților la trafic, pentru a preveni  și a reduce la maxim acest fenomen:

  • Cel mai important : Respectați regulile de circulaţie! Nu vă riscați viața și sănătatea! Nu traversați strada prin locuri nepermise!
  • Traversati partea carosabilului doar la trecerile pentru pietoni cît și la culoarea verde al semaforului. Oferiți-le conducătorilor auto timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!
  • Asigurativa din timp ca sunteți vizibil pentru conducătorii unităților de transport atunci cind aveti intenția de a traversa strada.
  • Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul că, atunci când traversați străzile cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteză ridicat, trebuie să manifestați prudență maximă!
  • În condiții de vizibilitate redusă și pe timpul nopții, purtați îmbrăcăminte cu accesorii reflectorizante pentru a fi observați cu ușurință.
  • Nu vă angajați în traversarea drumului public prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!
  • La orice traversare, opriți-vă în afara părții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!
  • Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!
  • Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice dacă ați consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ.
  • Acordați prioritate de trecere autospecialelor de poliție, de la pompieri sau de la ambulanță, care au în funcțiune semnalele luminoase și acustice, chiar dacă vă aflați pe trecerea pentru pietoni.
  • Conducătorii să fie atenți când ajund în preajma trecerilor pietonale să reducă din viteză, să acorde prioritate pietonilor și să se asigure că au fost văzuți de pietoni.