Învaţă cum ar trebui LEGAL să reacţionezi atunci când eşti tras pe dreapta de angajaţii INP?

De Redactor AE | 17 Iulie, 2015
În ultima vreme au apărut pe internet zeci de clipuri în care apar agenți rutieri ai Inspectoratului Național de Patrulare, care opresc diverși soferi, ce au încălcat (sau nu) diverse norme rutiere, iar șoferii mai „viteji” filmează momentul în care acești polițiști rutieri le cer actele pentru verificări de rigoare.
De cele mai multe ori acești conducători auto se „iau în gură” cu agenții pe motiv că aceștia ar face abuz. Redacția Autoexpert.md în comun cu avocatul Alexandru Bogos și avocatul stagier,Aftenii Marin, vă prezintă mai jos cum ar trebui să reacționeze șoferii, atunci când sunt somați să tragă pe dreapta, de către un angajat al INP, iar reacția să fie una conform normelor legale.
Într-adevăr poliţistul are obligaţii şi trebuie să respecte anumite proceduri, dar acest lucru nu duce la anularea sancțiunilor aplicate de acesta. Când conducătorul vehiculului este somat să stopeze, de către un agent de circulație, acesta urmează să oprească automobilul în locul indicat și să rămână în vehicul ținând bratele pe volan până la apropierea persoanei care a impus oprirea și ulterior să îndeplinească necondiționat dispozițiile LEGALE ale acestei persoane, prevenind și pasagerii să nu părăsească vehiculul în timpul controlului, decât cu permisiunea sau la dispoziția reprezentantului organului de control. În cazul în care incidentul are loc pe timp de noapte, conducătorul este obligat să conecteze lumina în salon. Nu în zadar am accentuat faptul că conducătorul trebuie să îndeplinească dispozițiile legale ale agentului. Legalitatea acestora urmând a fi enunțată prin motivul stopării și încadrarea juridică a acesteia. Conducătorul vehiculului trebuie sa se supună, la solicitarea polițistului, procedurii de testare a aerului expirat sau după caz, examenul medical de racolare a probelor biologice în vederea constatării alcoolemiei, consumului de droguri sau alte substanțe psihotrope ori analoage.
După oprirea vehiculului, agentul constatator procedează la identificarea conducătorului acestuia, căruia trebuie să-i comunice motivul opririi, măsurile prevăzute de lege pentru fapta comisă, indicându-i totodată, să AȘTEPTE în vehicul întocmirea procesului-verbal. Doar la solicitarea conducătorului de autovehicul, agentul constatator este obligat să prezinte probe ce ar demonstra faptul comiterii contravenției. Agentului constatator îi este INTERZIS invitarea contravenientului în automobilul special al poliției. În unele cazuri, soferii pot fi somați să deschidă portbagajul automobilului. Automobilul dvs este considerat proprietate privată, deaceea orice cerință de a arăta ceva din interiorul portbagajului, de sub capotă, din salon, trebuie să fie legală și trebuie întocmit un proces-verbal de percheziție.
Trebuie de reținut faptul că perchezițiile sunt autorizare de judecătorul de instrucție, iar în cazul unei contravenții flagrante, percheziția poate fi efectuată în baza unei hotărâri motivate fără autorizația instanței de judecată, urmând acesteia să i se prezinte imediat sau nu mai târziu de 24 ore de la terminarea percheziției, materialele obținute în rezultatul acesteia, indicându-se și motivele ei. Desigur, dacă nu dispuneți de timp pentru ai explica inspectorului INP despre legalitatea cerințelor lui și dacă nu aveți nimic de ascuns, e la discreția dvs de ai deschide portbagajul.
Deseori cei de la INP motivând faptul că trebuie de prezentat stingătorul și trusa medicală, au intenția ascunsă de a efectua o percheziție. În așa caz prezentațile raportul de revizie tehnică, deoarece când ați efectuat revizia tehnică, expertul a verificat prezența trusei medicale, a stingătorului etc.
Este important de știut că respectarea de către poliţist a procedurilor şi a obligaţiilor ce îi revin sunt chestiuni de bucătărie internă, iar verificarea şi sancţionarea unor eventuale încălcări este atributul exclusiv al șefilor ierarhici ai poliţistului, în niciun caz al conducătorului auto, al cetăţeanului de pe stradă sau al contribuabilului ce are impresia că poliţistul e angajatul său şi e dator să-i cânte în strună. Din acest motiv vă sugerăm să fiți atenți la trafic și să respectați normele Codului Rutier pentru a nu se ajunge la situații de conflict.
text: Vadim Ungureanu