Îți amintești de mașina ucigașă din filmul The Wraith? Citește aici istoria lui Dodge M4S Turbo Interceptor (VIDEO)
De Redactor AE | 20 August, 2020
Mulți dintre voi sper că încă își mai amintesc acest film vechi de tot, mistic și complet diferit de tot ce puteai vedea la TV și unde să apară mașini sport sau exotice. The Wraith în engleză, avea o altă traducere în rusă, pentru cine a reușit să vadă filmul, se numea ”дух мщения”.
Însă nu despre filmul care a bulversat imaginația multor copii pe atunci, astăzi deja familiști și împătimiți de mașini, este vorba. Ci despre mașina care mult timp a rămas o enigmă, supercarul eroului principal care exploda la impactul cu inamicii săi și reapărea, de nicăieri, întreagă și sclipitoare.
Îmi amintesc cu cât entuziasm urmăream formele bolidului care se răzbuna pe răufăcători și pe cei ce l-au ucis cândva. Ok, regia filmului e banală de tot și privindu-l în 2020 îți dai seama și mai mult de acest lucru, însă în anii 90, era operă de artă. Și asta în proporție de 90%, datorită doar celor de la Chrysler. Bun, am zis că nu despre film vom vorbi ci despre mașina eroului principal. Deci hai să trec direct la subiect!
Dodge M4S Turbo Interceptor! Așa a fost botezată creația americanilor din grupul Chrysler. Oficial, sportcarul a prins la viață încă în data de 13 iunie 1983, dar a debutat doi ani mai târziu în 1985 și urma să participe în calitate de PaceCar la cursele PPG Indy Car World Series. Abreviatura M4S vine de la Mid Engine 4 Cylinder Sports Car și după cum vedeți nu era vorba despre vreun V8 clasic american ci un benzinar micuț în patru cilindri!
Cerințele tehnice erau simple de tot - mașina trebuia să atingă o viteză de 200 mph (322 km/h)! Pentru restul, Bob Ackerman, avea mână liberă la absolut orice, pornind de la design și terminând cu soluțiile tehnice.
Pentru a putea accelera mașina până la viteza maximă era nevoie de multă putere și așa cum din start a fost respinsă ideea de V8, în șasiul tubular al mașinii a fost integrat un propulsor Cosworth, de 2.2 litri, echipat cu două turbosuflante care la o presiune de 1.7 bari puteau genera în jur de 440 de cai putere.
Silueta aerodinamică avea un coeficient extrem de bun pentru acele vremuri de numai 0.236 Cd! Și asta când te gândești că a fost lucrată numai 17 ore în tunelul aerodinamic. Fiecare minut petrecut în laborator costa bani imenși pe atunci - 80 de dolari! Ce să mai zici, întregul proiect i-a costat extrem de mult pe cei de la Dodge, ajungând la 1.5 milioane de dolari!
Și cu toate astea, cel mai mare succes mașina la avut datorită filmului și invers, filmul a devenit popular datorită mașinii. Cu toate că în pelicula filmată independent, au apărut doar clonele sportcar-ului exotic nu și mașina originală.
Astăzi Dodge M4S Turbo Interceptor este cel mai rapid sportcar din muzeul Chrysler!