MAI îşi tunează maşinile de serviciu. Aici avem varianta unui Logan cu stopuri fumurii :)

De Redactor AE | 12 Ianuarie, 2016
În zilele noastre nu prea întâlneşti automobilişti care să nu fie influenţaţi de ideea de a-şi modifica maşina proprie. Că e un abţibild ori un eleron micuţ, o finală de evacuare sau chiar şi cu o găleată atârnată de bara de protecţie, cam toţi şoferii încearcă să îşi scoată în evidenţă maşina, atât pentru satisfacţia personală cât şi pentru aprecierile celor din jur. Aici ar trebui probabil să includem şi maşinile de la MAI!
Nu poţi numi asta neapărat tuning, deşi termenul în sine include o varietate de schimbări de aspect, iar fiecare dintre acestea poate fi trecută în categoria sus numită. Cert este că un lucru, că şi oamenii legii iubesc să îşi modifice maşinile, chiar dacă sunt de serviciu şi nu personale, şi chiar dacă acest lucru contravine unor norme mai mult sau mai puţin legale.
Ne referim aici la un automobil Dacia Logan, cu numere de înmatriculare MAI 5001, ale cărui blocuri optice spate au fost făcute fumurii (smoked). Acest lucru este posibil prin două metode, vopsirea cu spray special sau aplicarea foliei. Din câte cunoaştem, nici una dintre aceste metode nu este interzisă de lege şi nici nu poate fi sancţionată în vreun fel, însă cu siguranţă că acest tip de tuning nu este dintre cele mai indicate pentru siguranţa celui aflat la volan.
Regulamentul circulaţiei rutiere prevede un singur caz, (Pct 122.3.c) şi anume "Este interzisă exploatarea vehiculelor în cazurile în care sînt depistate devieri de la normativele tehnice şi ecologice:3) Dispozitivele de iluminare, semnalizare luminoasă şi sonoră:c) nu funcţionează sau sînt mascate dispozitivele de iluminare şi semnalizare luminoasă a autovehiculului;
Este greu de numit blocurile optice fumurii, mascate, prin urmare nu o putem încadra aici, însă totul depinde de cum este interpretată norma legală. Şi chiar dacă ar fi să lăsăm aspectul legal deoparte, aflaţi că nu încurajăm sub nici o formă acest lucru! Mai ales în condiţii de vizibilitate redusă, pe timp de noapte, şi în special când avem parte de ceaţă, ninsori sau ploaie, proprietarul unei asemenea automobil riscă extrem de mult să fie tamponat din spate!
Pe de altă parte, nu e un secret pentru nimeni (poate doar pentru cei de la MAI), faptul că rolul acestor blocuri optice este cel de a înştiinţa şi a avertiza participanţii la trafic, despre poziţionarea maşinii în spaţiu dar de şi intenţia şoferului de a frâna sau de a vira. Prin urmare, mie personal îmi vine greu să numesc înfrumuseţare capodopera poliţiştilor din imagini. Iar pe final, ataşez încă o imagine, care face cât o mie de cuvinte. Mesajul este în limba rusă, dar poate fi interpretat uşor (BEFORE AND AFTER).
sursă poză: Facebook