Maia Sandu declară că scumpirile carburanților sunt inacceptabile și va discuta subiectul la Consiliul Suprem de Securitate

De Pavel   |  19 Februarie, 2021

Distribuie :

Prețedintele țării Maia Sandu, a declarat că majorările la carburanți sunt inacceptabile, iar acest subiect va fi discutat la Consiliul Suprem de Securitate (CSS), chiar dacă de fapt, decizia trebuie luată în cadrul Parlamentului.

Șefa statului spune că managementul la ANRE este prost, chiar dacă acolo se achită cele mai mari salarii din domeniul public. Declarațiile au fost făcute într-un interviu în data de 18 februarie, din cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

Aceste scumpiri în lanț sunt inacceptabile. Modul în care se creează prețurile este total netrasparent. Pentru ca aceste lucruri să nu se întâmple, ca să fie totuși o transparență și o corectitudine a formării prețurilor avem cel puțin două instituții: Consiliul Concurenței și ANRE. Ambele instituții sunt subordonate Parlamentului, nu Președinției. În acest sens, întreb ce a făcut Parlamentul ca să pună în discuție și ca să ia măsuri”, a declarat șefa statului.

Maia Sandu a menționat că la ANRE sunt cele mai mari salarii din domeniul public, iar la Parlament „nu se găsește interes ca să se ia măsuri privind prețurile carburanților”.

Noi de doi ani de zile vorbim despre problemele de la Consiliul Concurenței și ANRE. De doi ani de zile și opoziția și organizațiile internaționale cer evaluare externă de la Consiliul Concurenței. Cine s-a opus la acest lucru? Parlamentul și majoritatea parlamentară. Din această cauză, că ei tolerează această atitudine când pur și simplu nu se intervine sau sunt înțelegeri între cei care reprezintă industria și cei care lucrează la CC și ANRE sau oamenii nu își fac treaba. Aceste persoane ridică cele mai salarii din sectorul public. Nu se găsesc interese la Parlament că să se ia măsuri cu această problemă”, a adăugat Maia Sandu.

La rândul său, deputatul PAS, Radu Marian, a declarat în cadrul unui briefing de presă organizat joi, 18 februarie, că vor fi organizate proteste, dacă Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE) și Consiliul Concurenței nu intervin pe piața carburanților.

Drept replică, reprezentanții ANRE susțin că legislația actuală în vigoare limitează capacitatea de a interveni cu alte instrumente în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere.

Drept urmare a modificărilor operate în noiembrie 2018 la Legea cu privire la produsele petroliere, Parlamentul a anulat mecanismul de plafonare a prețurilor și a revenit la modalitatea de plafonare a rentabilității activității de comercializate pe piața internă a produselor petroliere”, se justifică ANRE.

Astfel, conform deciziei ANRE, rata maximă de rentabilitate pentru activitatea anuală de comercializare a produselor petroliere este de 10% din consumurile şi cheltuielile anuale aferente acestei activități, cu excepția cheltuitelor „care nu se referă la activitatea de import și/sau comercializare a produselor petroliere”.