Mașinile, parcate neregulamentar, vor putea fi evacuate doar în anumite condiții

De Inna   |  7 Februarie, 2025

Distribuie :

Un nou proiect legislativ propus de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) își propune să pună capăt abuzurilor în procesul de ridicare a automobilelor parcate ilegal. Noile reglementări stabilesc clar situațiile în care un vehicul poate fi evacuat, oferind mai multă transparență și echitate pentru șoferi.

UPDATE | 19 februarie

Proiectul de lege va fi examinat în Parlament.Inițiativa, propusă de deputații PAS Petru Frunze, Dorian Istratii și Grigore Grădinaru, a primit aviz pozitiv din partea Comisiei juridice, numiri și imunități. Aceasta vizează modificarea Codului contravențional pentru a reduce posibilitatea abuzurilor în ridicarea vehiculelor.


Conform inițiativei legislative, ridicarea unui autovehicul va fi posibilă doar dacă acesta:

  • blochează accesul altor vehicule;
  • se află pe trecerea de pietoni sau la o distanță mai mică de 10 metri înainte de aceasta;
  • împiedică deplasarea pietonilor;
  • blochează accesul la scări, rampe sau planuri înclinate destinate persoanelor cu dizabilități sau mobilitate redusă;
  • creează obstacole pentru vehiculele destinate întreținerii și reparării drumurilor, salubrizării și serviciilor de utilitate publică;
  • se află în tuneluri, poduri, viaducte, rampe sau sub acestea;
  • se află în stațiile vehiculelor de rută;
  • se află în intersecții sau la o distanță mai mică de 15 metri de aceasta;
  • nu respectă cerințele agentului de circulație atunci când creează obstacole desfășurării unor evenimente publice, trecerea coloanelor oficiale;
  • se află în locurile rezervate pentru parcarea și încărcarea mașinilor electrice;
  • se află în locurile de staționare rezervate pentru persoanele cu dizabilități;
  • se află pe trecerile la nivel cu calea ferată și mai aproape de 50 de metri față de acestea.

În cazul în care un vehicul este parcat neregulamentar, dar nu se încadrează în niciuna dintre situațiile menționate, acesta nu va putea fi ridicat. Șoferii vor primi doar amenda corespunzătoare, fără alte măsuri suplimentare.

Proceduri mai stricte pentru ridicarea vehiculelor

Proiectul de lege introduce, de asemenea, noi reguli pentru procesul de ridicare a mașinilor. Dacă în vehicul se află persoane sau animale, acesta nu poate fi evacuat. Mai mult, agentul constatator va trebui să-l contacteze pe proprietar înainte de inițierea procedurii. Dacă șoferul se prezintă la fața locului înainte de ridicarea mașinii, evacuarea nu va mai fi dispusă.

Citește și: Fenomen surprinzător: peste 30% din sesizările la 112, au fost efectuate de aceeași persoană

O altă măsură importantă vizează responsabilitatea companiilor de evacuare. La momentul ridicării, se va întocmi un proces-verbal care va documenta starea tehnică a mașinii. Ulterior, la eliberare, se va completa un act de predare-primire pentru a asigura că orice deteriorare cauzată în timpul transportului va fi acoperită de entitatea de evacuare.

Reguli mai clare, dar amenzile rămân în vigoare

Vehiculele ridicate vor putea fi recuperate la orice oră, imediat după achitarea taxei de depozitare. Cu toate acestea, sancțiunile pentru parcarea neregulamentară rămân nemodificate, variind între 900 și 1.500 de lei.

Această inițiativă vine ca răspuns la nemulțumirile șoferilor, care au reclamat numeroase abuzuri în ceea ce privește ridicarea automobilelor. Potrivit deputatului Dorian Istratii, proiectul urmărește scopul să stabilească un echilibru între sancționarea celor care încalcă regulile și prevenirea măsurilor excesive.