Mirosul de mașină nouă va dispărea în viitorul apropiat. Specialiștii susțin că e foarte toxic

De Sergiu   |  15 Septembrie, 2020

Distribuie :

Este mirosul unei mașini ce tocmai a părăsit showroom-ul plăcut sau indezirabil? Părerile vor fi cu siguranță împărțite. Cert este însă că în viitorul apropiat, acesta va fi de domeniul trecutului.

Strategia face parte din tendința mondială de reducere a compușilor volatili ce au impact negativ asupra experienței la volan, proveniți din textile, materiale plastice, și alți compuși chimici. Chiar dacă este o caracteristică intrinsecă a automobilelor noi, aceste mirosuri sunt extrem de dăunătoare.

Schimbarea se referă la opt compuși prezenți în microclimatul habitaclului unei mașini noi. Specific, este vorba de mai multe categorii de benzene, etilbenzene, acetaldehide, formaldehide, acroleină, stiren, toluen și xilen.

Combinațiile volatile ale acestora, pot induce reacții alergice, iritații ale ochilor, oboseală, durere de cap, și senzație de sufocare. 

Din spusele lui Nick Molden, CEO-ul companiei Emissions Analytics, specializată în emisii nocive, mirosul ”nu se evaporă și nici nu dispare”, acesta „va fi emanat în cabină și apoi, seara, când se temperatura scade, va fi reabsorbit de suprafețe.”,iar „ a doua zi, acesta se va evapora din nou, formându-se o biosferă proprie, care poate exista destul de mult timp”.

Aceste materiale vor fi înlocuite, cu altele, inodore pentru autoturisme începând cu iulie 2021, în Asia. Treptat, prevederile se vor extinde și pe alte piețe mondiale. Uniunea Europeană și-a actualizat cerințele cu privire la particulele suspendate în aer emanate de mașinile noi încă în noiembrie 2014, astfel că modificările pe bătrânul continent par și ele iminente.