Moldova riscă să fie exclusă din sistemul de Carte Verde!

De Redactor AE   |  6 Aprilie, 2015

Distribuie :

Despre acest lucru ne informează portalul de ştiri MBC.md. Potrivit lor, R Moldova riscă să fie exclusă din sistemul de Carte Verde pentru neachitarea sumei de 4.25 milioane de euro, bani necesari pentru a asigura garanţia financiară externă!

Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule a negociat cu cele două bănci, în care dispune de depozite, transferarea surselor în conturi curente, ca ulterior, din acești bani să fie acoperită garanția externă. Declarația a fost făcută de directorul executiv al BNA, Mihai Manoli. Între timp, ofițerii anticorupție au intentat un dosar penal pe marginea delapidărilor de milioane de lei de la această instituție.

Biroul Național al Asigurătorilor Auto nu a reușit nici până astăzi să transfere la KBS Bank acei 4,25 milioane de euro pentru garanția financiară externă, ceea ce invocă riscul ca Republica Moldova să fie exclusă din sistemul de Carte Verde. În ședința din 26-27 martie, Consiliul Birourilor de la Bruxelles a examinat situația de pe piața moldovenească de asigurări și, în timpul apropiat, urmează să ia o decizie în acest sens.

”Cred că în trei săptămâni de la data de 27 martie, adică în jur de 20 aprilie, vom primi un răspuns. Există și un scenariu - sau suspendarea, sau excluderea. Dar, indiferent, ce decizie va fi luată, trebuie să lucrăm în continuare la formarea garanției externe”a declarat directorul executiv al BNAA, Mihai Manoli.

În prezent, BNAA dispune de doar 1,8 milioane de euro într-un depozit extins la Comerțbank din Germania. Iar pentru a garanta la Bruxelles posibilitatea de plată a daunelor, Biroul are nevoie să-i fie deblocaţi banii depozitaţi la Moldinconbank și Moldova Agroindbank. Potrivit lui Mihai Manoli este vorba de peste 56 milioane de lei, sumă suficientă pentru a acoperi cealaltă parte din garanția externă. Situația a fost examinată în cadrul unui grup de lucru de la Guvern. În plus,delapidările de milioane de pe conturile BNAA sunt investigate în cadrul unui dosar penal deschis de Centrul Naţional Anticorupţie.

”Grupul de lucru care a fost format în urma întrevederii cu prim-ministrul a fost divizat în două părți. Unul care se ocupă de dosarul penal intentat de CNA. Și al doilea, din care afac parte reprezentanți ai BNA, CNPF și BNM unde discutăm despre depășirea situației craete. A doilea grup are scopul de a forma Fondul de garanție financiară externă” susține directorul executiv al BNAA, Mihai Manoli.

Mihai Manoli susține că zilele trecute a avut întâlniri cu conducerea celor două bănci și a negociat transferarea surselor financiare din depozite în conturi curente, însă ,deocamdată, nu există un răspuns clar în acest sens. Mai mult decât atât, una dintre bănci insistă ca să-i fie achitate 15% din valoarea contractului de depozit pentru sustragerea anticipată. Între timp, Comisia economie, buget și finanțe a cerut Procuraturii să investigheze delapidările de fonduri în valoare de 25 milioane de lei, efectuate de fosta conducere a Biroului, iar MAIB și Moldinconbvank să fie obligate de instanța de judecată să deblocheze banii BNAA.

sursa: MBC.md