O șoferiță a scris ”nu sunt de acord” în procesul-verbal și a câștigat judecata! Polițiștii nu i-au putut lua permisul de conducere

De Redactor AE   |  31 Iulie, 2020

Distribuie :

Dacă ați încălcat vreodată Regulamentul Circulației Rutiere, iar drept sancțiune v-a fost înmânat un proces-verbal, se prea poate să vă amintiți că există un câmp aparte, în care vă puteți expune părerea personală, vizavi de acțiunile polițiștilor. 

Acest câmp și această mențiune este deseori omisă. Unii șoferi nici nu știu despre ea, pentru că nu au studiat vreodată procesul-verbal iar ofițerii de patrulare nu vă vor spune unde să semnați ”contra lor”. Însă iată că importanța ei este enormă, după cum o dovedește cazul de mai jos. 

O șoferiță din România a fost lipsită de permisul de conducere pentru că ar fi traversat intersecția la semnalul roșu al semaforului. Agentul constatator a privat-o de dreptul de a mai conduce pe o perioadă de 30 de zile, aplicându-i și o amendă. Tânără însă nu a ezitat să scrie în câmpul respectiv ”nu sunt de acord”, după care a contestat decizia polițistului în instanța de judecată. 

Judecătoria Sectorului 1 a respins contestația conducătorului auto, însă nu și Tribunalul București, care a precizat că din moment ce şoferiţa a scris la „menţiuni” că „nu este de acord”, sarcina de a dovedi comiterea faptei îi revenea poliţistului!

Mare atenție aici! Pentru că este o portiță care vă permite să luptați ”la egal” cu polițitșii noștri de la INSP, cei care în ultima perioadă te ard chiar și pentru cea mai mică abatere, iar scopul știm cu toții, nu este unul educativ. 

Tribunalul apreciază că prima instanţă nu a dat eficienţă prezumţiei de nevinovăţie prevazută de art.6 din CEDO. Tribunalul reţine, pe de o parte, că fapta a fost constatată de către agentul de poliţie în mod direct, iar, pe de altă parte, că încă din momentul întocmirii procesului-verbal petenta a contestat fapta prin obiecţiunile formulate. Tribunalul apreciază că în situaţia în care persoana sancţionată contestă pe loc procesul-verbal, revine agentului constatator obligaţia unui minim probatoriu în susţinerea actului constatator al contravenţiei”, scrie adevărul.ro.

Cu alte cuvinte, din moment ce ați scris că nu sunteți de acord, în câmpul pentru mențiuni, angajatul INSP ar trebui să fie cel care anexează probe adiționale la acea constatare a contravenției iar însuși procesul-verbal s-ar putea să nu fie o probă suficient de pertinentă în demonstrarea vinovăției. 

Judecătorii Tribunalului București au arătat că „în caz contrar, persoana sancţionată se află în imposibilitate absolută de a dovedi o altă situaţie faptică dacă nu este însoţită de o altă persoană care să poată depune mărturie”. „În cele mai multe situaţii contravenientul se află singur cu agentul constatator, astfel că, dacă acesta contestă fapta reţinută în sarcina sa, se află în imposibilitate absolută de a face dovada contrară susţinerilor reprezentantului organului de control. În consecinţă, tribunalul apreciază că, în conditiile în care petenta a contestat chiar în momentul întocmirii procesului-verbal fapta reţinută în sarcina sa, revenea agentului constatator obligaţia unui probatoriu minim”. 

Decizia este definitivă!

Recomandate:

Zvonuri: Toyota ar fi sistat dezvoltarea și producția motoarelor V8 - Photo
Noutăți
Zvonuri: Toyota ar fi sistat dezvoltarea și producția motoarelor V8

Presa niponă scrie că constructorul Toyota a oprit dezvoltarea și producția motoarelor V8, astfel că viitorii clienți a noii generații Lexus LC, se vor mulțumi doar cu unități V6 turbo.În co

Pavel
Acest Dodge Challenger din 1970, vedeta filmului 2 Fast 2 Furious, a fost scos la vânzare - Photo
Diverse
Acest Dodge Challenger din 1970, vedeta filmului 2 Fast 2 Furious, a fost scos la vânzare

Exemplarul s-a păstrat într-o condiție de invidiat

Sergiu
(VIDEO) Lexus LS400 versus Mercedes-Benz W140! Află cine va fi mai rezistent într-un impact frontal - Photo
Diverse
(VIDEO) Lexus LS400 versus Mercedes-Benz W140! Află cine va fi mai rezistent într-un impact frontal

Producătorii canalului de Youtube, ddKaba, au organizat o serie de crash teste în care cu ajutorul unei catapulte speciale ciocnesc frontal două vehicule. Într-unul dintre aceste teste au

Pavel
Audi RS4 Avant îl așteaptă zile grele. BMW a confirmat oficial noul M3 Touring - Photo
Noutăți
Audi RS4 Avant îl așteaptă zile grele. BMW a confirmat oficial noul M3 Touring

Audi RS4 Avant și Mercedes-AMG C63 Estate au primit în sfârșit un răspuns din partea bavarezilor. Oficialii din Munchen tocmai au confirmat zvonurile despre producția primului M3 Tour

Redactor AE