Opel Lotus Omega Type 104, cel mai rapid sedan de pe planetă în 1990 - scos la vânzare! (VIDEO)

De Redactor AE   |  22 Decembrie, 2020

Distribuie :

Lotus Omega sau Lotus Carlton și chiar Vauxhall Carlton (în Marea Britanie) este mașina despre care puțini cunosc că a existat. Lansat în 1990 acesta era cel mai rapid sedan din lume și putea atinge o viteză maximă de 285 km/h. 

La asemenea performanțe se putea doar visa, iar un sedan capabil să umilească un supercar pe autostradă, în 1990, era ceva greu de imaginat. Cu noul lor Halo Car (mașină de imagine) Opel urma să schimbe percepția mărcii în ochii cumpărătorilor și să-și pregătească terenul pentru noul sedan Opel Omega.

În acest sens, germanii au încercat să păstreze pe cât de mult posibil, componentele originale Opel, inclusiv motorul de 3.0 litri volum cu șase cilindri în linie, însă l-au modificat masiv. Arborele cotit, biele, pistoane, toate au fost înlocuite cu unele forjate, mult mai rezistente și care au contribuit totodată la creșterea volumului motor de la 3.0 la 3.6 litri. Ulterior, prin anexarea (nu vb de Crimeea) a celor două turbine Garrett T25, propulsorul de bază era de nerecunoscut. 

Presiunea de 0.7 bar era suficientă pentru a asigura cel puțin 377 de cai putere (382PS) și 578 Nm de cuplu motor, cu ajutorul cărora sedanul de dimensiuni generoase putea accelera de la zero la prima sută în 5.1 secunde iar viteza maximă atinsă se ridica la 285 km/h (unele surse indică 283 km/h). 

Un sistem complex de răcire a aerulului (intercooler aer-lichid) era folosit pentru a coborî temperatura aerului de la 120 la 60 de grade, iar blocul motor a primit noi cămăși interne pentru a rezista la o presiune de 95 bar. Cum transmisia nu avea nici o șansă să reziste la asemenea sarcini, au împrumutat cutia de viteze de la Chevrolet Corvette ZR-1 și un diferențial blocabil de la V8 Holden Commodore. 

Cum în denumirea mașinii apărea și Lotus, companie renumită pentru mașinile sale cu o manevrabilitate excelentă, nu putea fi nici vorbă de păstrarea suspensiei de uzină. Așa că s-a optat pentru dedesubtul unui Opel Senator, punți multi-link, revizuită și asta, discuri de frâne de 12.9 inch în diametru față și 11.8 inch pe spate și etrieri cu 4 și respectiv două pistoane. 

Racheta celor de la Opel s-a menținut în producție doi ani de zile, din 1990 până în 1992, timp în care au fost asamblate 950 de exemplare. Prețul oarecum usturător i-a ținut pe mulți potențiali cumpărători la distanță. 

Astăzi însă, mai răsare câte un exemplar de Opel Lotus Omega Type 104 la vânzare la un preț un pic mai scump decât a costat în anii 90, cam pe la 60-80.000 de lire sterline, estimativ. 

x
x
x
x
x
x
x
x
x
x