Opel Zafira Tourer 2.0 CDTI

De AutoExpert   |  3 Noiembrie, 2011

Distribuie :

Opel Zafira Tourer 2.0 CDTI

Cea de-a treia generaţie Opel Zafira, numită acum Zafira Tourer, a lăsat o impresie foarte plăcută: este o familistă mult evoluată, dar vine şi cu noi idei originale pentru interior. În test, versiunea cu motorizarea diesel de top 2.0 CDTI.

Pe plan european, Opel Zafira are deja o puternică reputaţie , prima generaţie apărută în 1999 introducând apreciatul sistem Flex7, o idee inedită pentru segmentul monovolumelor compacte cu 7 locuri. Din punct de vedere al aspectului, era o maşină cu un puternic aer familist, care arbora o imagine de marcă preluată de la Astra G.

A doua Zafira, apărută în 2005, reprezenta o evoluţie majoră la nivelul interiorului şi al amenajării celor 7 scaune, dar, din punct de vedere al exteriorului, era mai mult o evoluţie mizând pe forme angulare. Totuşi, Zafira rămânea o maşină cu un puternic stil familist, neavând sare şi piper - decât dacă apelai la pachetul OPC.

De ce ar avea nevoie un familist de o maşină încăpătoare, dar care să arate foarte dinamic? Nu prea pot răspunde la această întrebare, ba chiar poate părea ciudat să combini două trăsături antagonice. Totuşi, designerii Opel au decis că a treia generaţie Opel Zafira avea nevoie un "ceva" care să o facă mult mai atractivă de la prima privire.

Iar noul Opel Zafira Tourer pot spune că îşi îndeplineşte sarcina cu brio: "faţa" de inspiraţie Ampera face maşina să arate impunător şi în conferă parcă prea multă agresivitate faţă de ce se aşteaptă cunoscătorii fenomenului Zafira. Suprafaţa vitrată laterală este foarte generoasă, cu o formă care inspiră clar dinamism, caracteristică exprimată şi de stopurile orizontale.

Încă de când deschizi portiera noului Opel Zafira Tourer eşti izbit de un aer foarte familiar, de sorginte Opel Astra. Indicatoarele, volanul multifuncţional, butoanele pentru sistemul audio sau climatizarea automată, toate provin de la compacta germanilor. Atâta doar că, fiind o maşină mai mare, planşa de bord e mai înaltă, deci integrarea comenzilor şi butoanelor este uşor diferită.

 

În partea superioară a consolei tronează un display generos, pe care e afişată atât harta plăcută a sistemului de navigaţie, dar şi imagini de la camera de filmat pentru mersul înapoi. Coborând privirea mai jos, intrăm într-un mic univers al multiplelor spaţii de depozitare. Cei de la Opel spun că sunt peste 30 de buzunare şi mici nişe - nu am avut răbdare să le caut pe toate!

 

De apreciat ideea inedită denumită FlexRail, o evoluţie a celei întâlnite pe Opel Meriva: între scaunele din faţă sunt două şine din aluminiu, pe care culisează cotiera, sub aceasta culisează un suport de pahare, iar dedesubt găsim un imens buzunar, pentru diverse lucruri mai mari.

Dar staţi să vedeţi de ce îmi place mai mult pe al doilea rând de scaune, care nu mai e format dintr-o banchetă, ci din trei scaune separate, bine profilate şi destul de late. Dacă stăm trei persoane adulte aici, lucrurile sunt normale pentru un monovolum, cu spaţiu decent. Însă, dacă spun "Lounge System", lucrurile se schimbă radical.

 

Practic, dacă designul mai dinamic al lui Zafira reprezintă sarea, acest "Lounge System" reprezintă piperul şi explică termenul suplimentar Tourer, care i-a fost adăugat acestei a treia generaţii. Iar, dacă maşina e echipată şi cu imensul acoperiş panoramic, orice călătorie promite să devină de la foarte plăcută în sus pe scaunele din al doilea rând, amenajate astfel.

 

Nici portbagajul nu dezamăgeşte, în configuraţia cu 7 locuri cei 152 de litri fiind suficienţi pentru o ieşire în oraş sau la picnic. Dacă se rabat cele două locuri din spate, rămân disponibili 710 litri , iar cine vrea să transporte lucruri voluminoase, are la dispoziţie cam 1.800 de litri, în spatele locurilor şoferului şi pasagerului din dreapta.

Ah, să nu uit: cu Zafira se pot transporta şi biciclete, graţie sistemului opţional FlexFix. Însă, în cazul noului Zafira Tourer, FlexFix e upgradat, aşa încât poate primi până la 4 biciclete, cu o masă totală de 100 kg. Aviz amatorilor echipamentelor velo, care sunt sigur că sunt cei mai în măsură să aprecieze utilitatea şi uşurinţa de utilizare a noului sistem FlexFix.

În test-drive-ul lansării oficiale a noului Opel Zafira Tourer, am avut la dispoziţie un model echipat cu versiunea cea mai puternică a dieselului common-rail de 2,0 litri. Cu o putere maximă de 165 CP şi un cuplu maxim de 350 Nm (chiar 380 Nm, graţie funcţiei overboost) obţinut la turaţii joase, de la 1.750 rpm, Zafira Tourer 2.0 CDTI este, pur şi simplu, o maşină familistă foarte plăcut de condus.

De la început se remarcă nivelul sonor scăzut al motorului, precum şi vibraţiile puţin perceptibile , ambianţa interioară rămânând la cote de "vă dorim călătorie plăcută". Încă de la primele schimbări ale celor 6 trepte de viteză am remarcat că maşina se mişcă foarte uşor, acest propulsor scăpându-te de grija submotorizării, iar demarajele şi reprizele satisfac aşteptările.

Puntea faţă a fost adaptată de la Insignia, ceea ce se simte destul de bine în viraje, unde gabaritul maşinii este suficient de bine ţinut în frâu atât de electronică, dar şi de arhitectura suspensiei. În spate, Zafira Tourer apelează la suspensia Watt's link, de pe Opel Astra, cu efecte bune în ce priveşte stabilitatea pe traiectorie.

Ca pasager în Zafira Tourer, am simţit lipsa stewardesei care îmi dă indicaţiile înainte de decolare. Asta deoarece maşina mi se pare foarte confortabilă şi spaţioasă. Iar parbrizul panoramic, care se întinde până peste capetele celo din faţă, mai că te face să crezi că maşina îşi va lua zborul, mai ales la demarajele puternice, unde eşti dat pe spate. Vorbim de feeling de detaliu, pe care nu l-am întâlnit în alte maşini de acest fel, deci un mic plus pentru Zafira Tourer.

În concluzie, primul contact cu Opel Zafira Tourer mi-a lăsat o impresie foarte bună. Maşina aduce acel plus de atracţie pe care clienţii îl aşteptau, habitaclul vine cu o grămadă de idei practice şi, dacă te uiţi mai atent pe lista de opţionale, îi poţi conferi interiorului chiar şi o tuşă premium, confortul şi spaţiul pentru pasageri este foarte bun pentru un monovolum compact, iar comportamentul pe şosea al maşinii este o combinaţie reuşită de confort şi dinamism, "asezonată" cu multă siguranţă.

În concluzie, primul contact cu Opel Zafira Tourer mi-a lăsat o impresie foarte bună. Maşina aduce acel plus de atracţie pe care clienţii îl aşteptau, habitaclul vine cu o grămadă de idei practice şi, dacă te uiţi mai atent pe lista de opţionale, îi poţi conferi interiorului chiar şi o tuşă premium, confortul şi spaţiul pentru pasageri este foarte bun pentru un monovolum compact, iar comportamentul pe şosea al maşinii este o combinaţie reuşită de confort şi dinamism, "asezonată" cu multă siguranţă.