Permisul de port ARMĂ - mai ieftin și mai ușor de obținut decât Permisul de Conducere!

De Redactor AE   |  19 August, 2020

Distribuie :

Aparent cele două nu au foarte multe în comun afară de cuvântul PERMIS, forma standardizată, fotografița posesorului și poate careva date înscrise în câmpurile orizontale. Ambele însă necesită deprinderi, antrenament și responsabilitate, care vin la pachet cu o mare răspundere. 

Analogia celor două ar putea părea absurdă pentru mulți dintre voi. Dar nu vă grăbiți să puneți cruce pe acest subiect, sunt multe lucruri de spus. Vedeți voi armele de foc, au fost întotdeauna văzute ca ceva diabolic, rău, ucigaș, distrugător, deși permisul de port armă este liberat pentru ca persoana respectivă, civilă, să își poată asigura apărarea și nu pentru a curma vieți.  

Mânuirea armei de foc necesită mult curaj, antrenament, precauție și cum am spus mai sus, pune pe umerii posesorului o mare responsabilitate. Odată lansat pe țeavă, glontele nu mai poate fi oprit, cu nimic, iar consecințele pot fi fatale. 

Și cu toate astea pentru a obține un permis de port armă și respectiv a-ți procura arma, nu ai nevoie de foarte multe acte. Lista este redusă la minimum. Faci școala trei-cinci zile (vreo 700 de lei cost), obții certificatul de școlarizare, treci pe la psihiatru și narcolog, îți iei îndrumările respective, cumperi un safeu, vine polițistul de sector și aprobă amplasarea, după care cu o cerere, poze 3x4 și actele de mai sus anexate, depui dosarul pentru obținerea permisului de port armă. 

Etapa de procurare a armei, verificare, înscrierea în acte și registru, etc, nu o mai descriu pentru că nu e mai complicată și se face totul relativ rapid. 

Așadar, anumite persoane, pot obține cu bani puțini, o armă letală ce poate fi folosită în scopuri nu tocmai ”utile”. Nu e necesară pentru a se deplasa din A în B, nu este strict necesară pentru a se angaja în calitate de conducători auto, etc și în egală măsură, nu este lipsită de pericol!

De cealaltă parte, avem permisul de conducere. În 2020, când automobilul deja este privit ca o necesitate (subiectiv) iar majoritatea tinerilor aleg să își perfecteze permisul de conducere până la majorat, fie pentru că vrea să se angajeze, fie pentru a-și procura propriul automobil, or va conduce mașina familiei, din varii motive, ce mai contează? Doar că obținerea actului prin care devii purtătorul calității de conducător auto este legată de un șir de obstacole și impedimente. Ar fi normal să fie așa, din moment ce automobilul prezintă un factor sporit de risc, nu?

Vrei să conduci un automobil legal? Pentru asta, în Republica Moldova, trebuie să treci printr-un adevărat calvar. Expertize medicale, școala auto cu reguli noi și cărți noi, dar cu metode și tehnici de predare învechite și absolut neadaptate realităților, mașini în condiție tehnică nu dintre cele mai bune, instructori îngâmfați și cel mai rău, examinatorii

Chiar dacă ai finisat cu brio școala, ai susținut examenele interne din prima, fără greșeli, te așteaptă iadul la Direcția de Calificare a Conducătorilor Auto Î.M. Registru. Și nu e un secret pentru nimeni că șansele să dai examenul din prima sunt minime. Examenul repetat se va desfășura peste câteva luni, dacă plătești 200 de lei. Vrei mai devreme(?), dar nu cu foarte mult, atunci vei plăti 500 de lei! Iar la urgentare sunt mulți, foarte mulți viitori conducători auto! 

Cine vrea sta la coadă să aștepte câteva luni de zile? Nimeni, toți merg pe varianta de urgentare și tot nu susțin examenul nici a doua oară. Pentru că nu se încadrează în bandă, acolo unde nu e aplicat măcar marcajul, sau pentru că a ținut semnalizatorul pornit prea mult timp, sau că a smucit mașina la pornire și multe multe altele, motive vor găsi întotdeauna, suficiente cât să te facă să mai revii.

Unii conduc atât de prost că nici nu merită să dea din prima”, veți spune voi, și urmărind statistica pe accidente, îmi este greu să nu fiu de acord. Însă facilitarea corupției sporește cumva siguranța rutieră? Vă simțiți mai în siguranță urmărind atâtea tragedii, fiare contorsionate, oameni decedați, filtre, radare, amenzi cu duiumul, se schimbă ceva?

Mai ales că există și varianta de a-ți cumpăra direct plasticul! Pentru că permisul de conducere, neoficial, se vinde cu 500 de euro în Moldova. Bani care merg direct în buzunarele angajaților de la DCCA și nu în bugetul de stat. Au și o strategie specială pentru asta! Mergi la o persoană terță, îi transmiți banii, apoi vii la examen și nu îl vei susține din prima ca să nu fii chiar dubios, apoi revii în ziua și ora care ți se spune, pentru a reuși eroic!

Și uite așa se vând permisele de conducere, cu bani grei, dar care sunt mult mai periculoase pentru societatea noastră când ajung pe mânile celor neșcoliți, fără vreo idee despre siguranța rutieră, doar cu mușchiul antrenat la schimbul de trepte și mimarea repetată a unor mișcări învățate la școala auto.

Priviți în jur! Avem vreo zi fără accidente rutiere? Și nu vorbim de cele săvârșite din neatenție, ci sunt accidente destul de grave! Cum se face că se plătesc bani mulți pentru un permis de conducere, se obține greu și totuși situația se înrăutățește pe zi ce trece? Cât timp și ce preț vom plăti cu propriile vieți sau ale persoanelor dragi, incompetența altora? 

Astăzi, în propria mașină, nu te mai simți în siguranță, așa ca altădată, cu sau fără permis de port armă...

 

Recomandate:

Hyundai și Kia recheamă peste 200.000 de mașini electrice. Se atestă pierderi de putere - Photo
Sociale
Hyundai și Kia recheamă peste 200.000 de mașini electrice. Se atestă pierderi de putere

Săptămâna trecută, constructorii sud-coreeni au anunțat o rechemare masivă, care afectează peste 200.000 de vehicule electrice. Potrivit Administrației Naționale pentru Siguranța Traficului

Inna
Volkswagen Polo își continuă povestea: facelift în 2025 și motorizări conforme Euro 7 - Photo
Noutăți
Volkswagen Polo își continuă povestea: facelift în 2025 și motorizări conforme Euro 7

Volkswagen Polo își păstrează locul în gama producătorului german, pregătindu-se pentru o actualizare importantă în 2025. Deși zvonurile despre o posibilă retragere de pe piață au lu

Inna
Volkswagen renunță la garanția locurilor de muncă: decizii radicale pentru reducerea costurilor - Photo
Sociale
Volkswagen renunță la garanția locurilor de muncă: decizii radicale pentru reducerea costurilor

Volkswagen trece printr-o criză fără precedent de la scandalul Dieselgate, fiind nevoită să ia măsuri drastice pentru a-și reduce costurile operaționale. Thomas Schafer, directorul general al mărcii g

Inna
Toyota Celica, aproape de o revenire istorică: ce știm până acum - Photo
Noutăți
Toyota Celica, aproape de o revenire istorică: ce știm până acum

Toyota Celica, legendarul coupe japonez de performanță, ar putea reveni pe piață în viitorul apropiat. Potrivit publicației japoneze Best Car, Hiroki Nakajima, director de tehnologie al Toyota,

Inna
Schimbări majore în preferințele europenilor: creșterea hibridelor și declinul dieselului - Photo
Sociale
Schimbări majore în preferințele europenilor: creșterea hibridelor și declinul dieselului

Vânzările de mașini noi în Europa au înregistrat o creștere simbolică de doar 0.1% în octombrie, potrivit Asociației Constructorilor Europeni de Automobile. În total, au

Inna
LEGO aduce Formula 1 în seria Speed Champions: seturi de construcție pentru fiecare echipă - Photo
Life Style
LEGO aduce Formula 1 în seria Speed Champions: seturi de construcție pentru fiecare echipă

Fanii LEGO și pasionații de Formula 1 au motive de bucurie! Începând cu 1 martie 2025, LEGO va lansa o serie exclusivă de seturi de construcție, dedicate monoposturilor din Formula 1. Pent

Inna