Planifici o călătorie în Ucraina? Ți-am pregătit câteva recomandări pentru un drum fără primejdii

De Inna   |  7 August, 2023

Distribuie :

Odată cu invazia rușilor în Ucraina, călătoriile în țara vecină au devenit mai riscante, mai rare și mai puțin așteptate. Am stat zile bune să mă gândesc dacă merită să risc și să mă avânt într-o aventură destul de periculoasă. A meritat! 

Pentru început, trebuie să menționez că zona în care am "călătorit", nu este una afectată direct de război. Pe toată perioada șederii, am prins alarme. În unele zilele, erau câte 3-4, fără întreruperi. Ba mai mult, am avut ocazia să aud și zborul rachetelor, odată ce la distanța de 50 km este un aerodrom militar, pe care rușii încearcă destul de des să-l bombardeze. Așa dar, am făcut câteva concluzii referitor la vizitele în Ucraina pe timp de război și sunt gata să le împart cu cititorii noștri. 

Recomandarea nr. 1 ar suna în modul următor "Mai bun ca Waze, nu-i nimic!". La drumurile lungi mereu folosesc această aplicație, n-am ezitat să o fac nici pe teritoriul Ucrainei. Waze este actualizat cu situația din țară și respectiv, dacă de exemplu un drum a fost bombardat și este în stare deplorabilă, acesta te va redirecționa. Astfel, drumul pe care te-ai obișnuit să mergi, poate să nu mai fie actual. Waze te informează despre prezența camerelor de viteză, echipajelor de poliție, radare etc. - tare comod! Curios este că pe parcursul a celor 300 km care i-am mers în Ucraina, nu am observat niciun echipaj de patrulare pe drumuri. 

Recomandarea nr. 2 este o altă aplicație. "Тривога" (din ucraineană - alertă) sau în engleză "Air Alert!". Datorită acestei aplicații poți monitoriza dacă în zonă a fost anunțată alerta sau nu, îți selectezi regiunea pe care planifici să o vizitezi și imediat ce va fi risc de atac, aplicația te va informa că a început alerta. Odată cu finalizarea acesteea, de asemenea vei fi informat. Aplicația poate funcționa în două limbi: ucraineana și engleza. De asemenea, aceasta este funcțională și pe teritoriul Republicii Moldova. Tot prin intermediul aplicației poți apela diverse bot-uri, care te ajută să găsești ascunzișuri contra atacurilor de rachete și își oferă acces la serviciile de urgență. Tot aici recomand și canalul de Telegram a Forțelor Aeriene a Ucrainei, care oferă informațiile pe moment despre atacurile cu rachete (tipul de rachete, direcția în care zboară, numărul de rachete etc). 

x
x
x

Recomandarea nr. 3 - maximă atenție la block posturi! La hotarul dintre regiuni, mereu vei fi întâmpinat de block posturi, unde sunt militari și echipaje de poliție. Desigur că echipajele de poliție nu stau fără motiv. Înainte de fiecare block post, este un indicator "STOP", ajuns în preajma acestuia, ești obligat să frânezi, ca militarii să treacă cu vederea prin mașină. De remarcat că mașinile ucrainești, în special conduse de bărbați, sunt verificate mai minuțios. Dacă nu îndeplinești regula, riști să fii amendat cu 1.200 hrivne. Echipajul de poliție imediat te stopează pe dreapta, verifică vinieta, actele automobilului, permisul de conducere și nu în ultimul rând mașina. 

Recomandarea nr. 4 - stațiile de alimentare. Ca și în orice țară, sunt stații de alimentare care mai bine să le evităm. Toți localnicii din Ucraina susțin că cele mai bune stații de alimentare sunt OKKO și WOG. Este comod că ambele companii au și site-uri, unde poți vedea prețurile pentru combustibili. Apropo, combustibilii în Ucraina de asemenea au înregistrat creșteri, potrivit autorităților, la începutul lunii septembrie se vor atesta creșteri de până la 65 hrivne pentru un litru de benzină. Ucrainenii susțin că până acum, erau utilizate rezervele făcute mai devreme, care acum practic s-au epuizat. Respectiv, stocurile trebuie suplinite, cu un preț mai mare. 

Ține cont de faptul că nu se permite să filmezi/fotografiezi block posturile, riști să fii amendat. Nu se permite filmarea/fotografierea rachetelor și publicarea în rețelele sociale, în acest caz riști dosar contravențional. 


 

Recomandate:

Un șofer și-a luat rămas bun de la mașină și s-a ales cu o amendă de 12.000 lei. Pentru ce a fost sancționat - Photo
Sociale
Un șofer și-a luat rămas bun de la mașină și s-a ales cu o amendă de 12.000 lei. Pentru ce a fost sancționat

Un șofer din Edineț, în vârstă de 30 de ani, a rămas fără mașină după ce a fost prins la volan, deși permisul său a fost anulat. Incidentul s-a produs pe 21 noiembrie, pe strada Independen

Inna