Polițiștii nu sunt în drept să efectueze testarea alcooscopică?

De Redactor AE   |  9 August, 2017

Distribuie :

Un bărbat, prins beat la volan, spune că polițiștii nu sunt în drept să efectueze testarea alcooscopică. Acesta s-a adresat la Curtea Constituțională și le cere magistraților să se expună asupra unor prevederi din legislație, scrie site-ul bizlaw.md.

Potrivit sursei, la sfârșitul anului trecut, bărbatul ar fi fost prins de polițiști conducând în stare de ebrietate alcoolică ce depășește gradul maxim stabilit de Guvern – 0,17 mg/l, încălcând astfel, prevederile Regulamentului circulației rutiere. Acesta este cercetat în baza art. 233 alin. (1) din Codul contravențional, care prevede că, "conducerea vehiculului de către o persoană care se află în stare de ebrietate produsă de alcool ce depăşeşte gradul maxim admisibil stabilit de lege, dacă fapta nu constituie infracţiune, se sancţionează cu amendă de 150 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 2 la 3 ani".

În cadrul procesului care are loc la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, avocatul bărbatului a invocat faptul că agentul constatator, potrivit reglementărilor legale în cauză contravențională, nu este în drept de a efectua testarea alcooscopică!

El își argumentează afirmația prin faptul că art. 438 alin. (2) din Codul contravențional prevede că persoana este obligată să accepte la cererea agentului constatator testarea alcooscopică, examenul medical, prelevarea de sânge și de eliminări ale corpului pentru analiză. De asemenea, în alin. (3) al aceluiași articol, este indicat că aceste testări sunt efectuate de un specialist abilitat cu asemenea atribuții.

Avocatul afirmă că prevederile Regulamentului privind modul de testare alcoolscopică şi examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei, dar și Legea privind controlul și prevenirea consumului abuziv de alcool, consumului ilicit de droguri și alte substanțe psihotrope, contravin Codului contravențional, iar actele procesuale întocmite în cauză contravențională în temeiul acestora sunt lovite de nulitate.

Astfel, acesta solicită magistraților de la Curtea Constituțională să exercite controlul constituționalității sintagmelor: ”acţiunile angajatului Inspectoratului naţional de patrulare al Inspectoratului General al Poliţiei” și ”angajaţii Inspectoratului naţional de patrulare al Inspectoratului General al Poliţiei” din Regulamentul privind modul de testare alcoolscopică şi examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei. La fel, apărătorul cere Curții să se expună și asupra sintagmei ”acțiuni ale colaboratorului de poliție” din Legea privind controlul și prevenirea consumului abuziv de alcool, consumului ilicit de droguri și alte substanțe psihotrope.