Povestea Batmobilului

De AutoExpert   |  13 Iulie, 2012

Distribuie :

Povestea Batmobilului

De-a lungul timpului au existat numeroase Batmobile în cărţile de benzi desenate, seriale TV şi filme, dar numai câteva au rămas în mintea oamenilor.

În 1965 se începeau pregătirile pentru serialul Batman, un moment extrem de important în istoria televiziunii. Dean Jeffries a venit la producătorul seriei cu schiţele sale pentru un Batmobil şi a fost angajat imediat. După ce a preluat pe umerii săi povara de a construi un vehicul demn un erou în numai trei saptămâni, acesta a apelat la George Barris, un constructor de maşini la comandă foarte cunoscut peste ocean la acea vreme.

Conceptul Futura al celor de la Ford a fost ales ca bază de plecare. Acest model venea deja cu elemente de caroserie asemănătoare cu schiţele lui Jeffries, scutind-ui pe cei doi de multă muncă. După ce caroseria a fost fabricată, Batmobilul a fost vopsit negru cu dungi roşii pentru a sublinia anumite linii ale caroseriei. Propulsia era asigurată de o "turbină atomică" sau cel puţin asta era varianta explicată în serial. Noi ştim însă că Batman folosea un motor V8 de oringine Ford.

Chiar dacă design-ul este foarte important pentru maşina lui Batman, un erou are nevoie de gadget-uri pentru a lupta cu infractorii aşa că cei doi s-au pus pe treabă. Rezultatul a fost incredibil, uimind-ui pe cei prezenţi la prezentarea modelului. Batmobilul era dotat cu lasere, rachete, 10 paraşute, emiţător de fum, un sistem care împrăştia cuie şi multe alte dispozitive de care un erou are nevoie pentru a lupta cu crima. Pe lângă toate acestea, existau şi dotări pe care le putem regăsi pe multe maşini moderne, cum ar fi: computer de bord, telefon sau cameră pentru mers înapoi. Serialul a avut un succes enorm iar acest vehicul este considerat şi acum de mulţi THE Batmobile.

În 1989 Batman se întorcea pe marile ecrane, iar Anton Furst a fost angajat pentru a face un nou Batmobil, mai agrsiv ca niciodată. De această dată caroseria a fost construită de la zero, iar sub aceasta se află două şasiuri de Chevrolt Impala.

Produsul finit a fost mult peste aşteptările producătorilor. Forma alungită a corseriei, motorul de avion şi aripile din spate asemănătoare cu cele ale unui liliac au făut din acest model un vehicul demn de a-l purta pe Batman în bătăliile sale împotriva nelegiuiţilor.

Acest Batmobil se baza pe forţă brută, iar gadget-urile ne confirmă acest lucru. Pentru atac, Batman avea la dispoziţie mitraiere, aruncătoare de discuri, bombe şi multe alte arme. Pentru apărare, eroul putea folosi fie emiţătorul de fum, fie aruncătorul de ulei, iar pentru manevre rapide se putea utiliza un cârlig, care putea întoarce batmobilul la 180 de grade cât ai clipi.

Acest batmobil a "ieşit la pensie" după câţiva ani de faima şi glorie, dar a rămas chiar şi acum în mintea fanilor şi a devenit o inspiraţie pentru vehiculele lui Batman din benzile desenate.

În 2005, după o pauză de opt ani, Batman o lua de la capăt. Tot ce a fost până acum se ştergea cu buretele şi aveam parte de un nou început. Bineînţeles că un nou Batman avea nevoie de un nou Batmobil, dar de data aceasta s-a încercat ceva diferit.

Pentru acest Batmobil au fost aduşi ingineri din mai multe domenii, aceştia având ca scop construirea unui model funţional. Exact, acest batmobil trebuia să poată face sărituri de până la trei metri înălţime fără să se strice. Dimensiunile erau de 2,7 metri lăţime şi 4,5 metri lungime, iar acesta cântărea "doar" 2,5 tone. Totuşi, Batmobilul putea ajunge de la 0 la 100 km/h în mai puţin de la şase secunde şi până la o viteză maximă de 180 km/h, graţie unui motor V8 de 500 CP.

Gadget-urile erau şi ele numeroase. Pe lângă clasicele mitraliere şi rachete, noul Batmobil putea fi controlat cu ajutorul unei telecomenzi. Armura îl proteja pe celebrul erou de gloanţele inamicilor, iar în situaţii de urgenţă, acesta putea folosi Bat Pod-ul, o motocicletă care se desprindea din Batmobil, fiind formată din roţile şi suspensia spate. Propulsia venea de la două motoare electrice şi bineînţeles era dotat cu numeroase sisteme de atac şi apărare. Imi asum riscul de a spune că Batmobilul este cea mai cunoscută maşină din lume. De la benzile desenate şi desene animate până la seriale TV şi pelicule pe marele ecran, Batmobilul a fost întotdeauna un simbol al luptei împotriva crimei, iar Batman a fost eroul nostru în copilărie, la adolescenţă şi la maturitate.