Primăria a realizat un sondaj pentru a afla cât este gata să achite un șofer pentru o oră de parcare în Chișinău

De Pavel   |  19 Ianuarie, 2022

Distribuie :

Marți, 18 ianuarie, primăria municipiului Chișinău a organizat marți o discuție publică cu subiectul „Studiul de oportunitate privind implementarea sistemului de management al parcărilor auto din municipiul Chișinău". 

Evenimentul a fost organizat cu participarea viceprimarului de ramură, Ilie Ceban, șeful Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Mihalache, experți în transport și în planificare urbană, consilieri municipali, juriști, agenți economici, reprezentanți ai societății civile și alte persoane interesate de subiect.

Viceprimarul Ceban a menționat că pentru autoritățile municipale amenajarea parcărilor este un subiect important și o prioritate pentru anul 2022. Iar din acest considerent a fost contractată o companie specializată pentru realizarea Studiului de oportunitate privind implementarea sistemului de management al parcărilor.

Noi vrem să știm exact care sunt doleanțele locuitorilor capitalei, a specialiștilor și a experților, care pot să ne ajute la etapa curentă cu opinii bine argumentate, inclusiv critice. Astfel vom putea stabili ce mai trebuie modificat ajustat, pentru ca Studiul privind implementarea sistemului de management al parcărilor să fie lucrativ, care să poată fi implementat, cu rezultate bune pentru municipiul Chișinău", a precizat viceprimarul.

La rândul său, Mihai Roșcovan, membru al grupului de experți ai Studiului de oportunitate privind implementarea sistemului de management al parcărilor, a precizat că pentru a stabili un sistem de parcări în municipiul Chișinău sunt necesare investiții de cca 700 milioane de lei, iar acest cost potrivit expertului, nu este foarte mare, în condițiile când sistemul va fi pus în aplicare de la mijlocul anului 2022, iar din anul 2024, municipalitatea deja poate avea venituri din parcări. 

Cercetarea conține o serie de recomandări privind organizarea parcărilor publice municipale, bazându-se pe experiența internațională în domeniu. Aici se vorbește despte șase orașe europene, similare ca dimensiune cu Chișinăul: Riga (Letonia), Tallinn (Estonia), Vilnius (Lituania), București, Iași (România), Düsseldorf (Germania).

Experții Studiului estimează că până în anul 2028, în capitală ar putea fi amenajate circa 66 mii de locuri de parcare, de tip stradal, rezidențial, multietajate și Park & Ride. Totodată, în politica de specialitate se acordă prioritate creării de parcări în afara zonei centrale a urbei.

Sondajele realizate în cadrul proiectului arată că 2/3 din respondenți sunt gata să achite 7 lei pe oră pentru parcare în general (nu în zona centrală). Un loc de parcare în zona centrală ar putea costa 10 lei per oră, iar în afara zonelor centrale 5 lei per oră. În zonele rezidențiale, un abonament lunar pentru un loc de parcare ar putea costa circa 300 de lei.

Totodată, autorii studiului au elaborat cadrul legal și instituțional pentru gestionarea parcărilor. Este vorba despre Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice și Regulamentul privind funcționarea Direcției de mobilitate urbană. De asemenea au fost propuse modificări la cadrul legal existent privind diverse aspecte legate de parcarea autovehiculelor.  

Pentru organizarea eficientă a unui sistem de management al parcărilor cu plată, Studiul propune 3 opțiuni ale cadrului instituțional de gestionare:

 - crearea Direcției de mobilitate urbană, ca subdiviziune specializată în cadrul Direcției generale transport public și căi de comunicație;

 - crearea și delegarea serviciului de parcări întreprinderii municipale „Parcări Chișinău";

 - selectarea și delegarea serviciului de parcări unui operator privat.

Studiul de oportunitate a fost elaborat de compania de consultanță MTD SRL, la comanda Direcției generale transport public și căi de comunicație și conține o serie de recomandări de organizare a parcărilor publice municipale, bazându-se pe experiența internațională în domeniu. Studiul urmează a fi consultat și îmbunătățit, pentru ca ulterior să fie prezent spre examinare și aprobare Consiliului Municipal Chișinău.

 

Recomandate:

Noile Moskvich-uri produse la uzina Renault vor fi folosite pentru taxi și carsharing - Photo
Noutăți
Noile Moskvich-uri produse la uzina Renault vor fi folosite pentru taxi și carsharing

Viceprimarul Moscovei răspunzător pentru transport și dezvoltarea infrastructurii de transport rutier, Maxim Liksutov, a declarat într-un interviu că fosta fabrică Renault, naționaliza

Pavel
Șoferul unui BMW s-a pomenit cu mașina într-un stâlp după ce a încercat să-și prindă telefonul! - Photo
Accidente
Șoferul unui BMW s-a pomenit cu mașina într-un stâlp după ce a încercat să-și prindă telefonul!

Un accident bizar a fost înregistrat la Tiraspol. Șoferul unui BMW Seria 3 s-a izbit violent într-un stâlp, iar polițiștii ajunși la fața locului au rămas uimiți când au a

Pavel
Benzina mâine se scumpește din nou, în timp ce motorina se ieftinește cu doar 1 ban - Photo
Sociale
Benzina mâine se scumpește din nou, în timp ce motorina se ieftinește cu doar 1 ban

ANRE publică noile prețuri plafon pentru principalele tipuri de carburanți. Din păcate, nici astăzi șoferii nu au parte de mult așteptatele ieftiniri.Astfel, mâine 18 mai, benzina va costa c

Pavel
În luna aprilie, în cel mai mare oraș din China, nu a fost vândută nici o mașină! - Photo
Noutăți
În luna aprilie, în cel mai mare oraș din China, nu a fost vândută nici o mașină!

Pe parcursul lunii aprilie, în Shanghai a fost stabilit un nou record. În cel mai populat oraș din China, care numără 26 de milioane de locuitori, nu a fost vândută nici o mașin

Pavel
Maserati a confirmat numele pentru noua decapotabilă MC20! - Photo
Noutăți
Maserati a confirmat numele pentru noua decapotabilă MC20!

Recent, italienii au publicat câteva imagini cu cerul, făcând aluzii la noua decapotabilă. Potrivit ultimilor informații, aluzia a fost la locul ei. Constructorul italian de autom

Inna