Primăria a realizat un sondaj pentru a afla cât este gata să achite un șofer pentru o oră de parcare în Chișinău

De Pavel   |  19 Ianuarie, 2022

Distribuie :

Marți, 18 ianuarie, primăria municipiului Chișinău a organizat marți o discuție publică cu subiectul „Studiul de oportunitate privind implementarea sistemului de management al parcărilor auto din municipiul Chișinău". 

Evenimentul a fost organizat cu participarea viceprimarului de ramură, Ilie Ceban, șeful Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Mihalache, experți în transport și în planificare urbană, consilieri municipali, juriști, agenți economici, reprezentanți ai societății civile și alte persoane interesate de subiect.

Viceprimarul Ceban a menționat că pentru autoritățile municipale amenajarea parcărilor este un subiect important și o prioritate pentru anul 2022. Iar din acest considerent a fost contractată o companie specializată pentru realizarea Studiului de oportunitate privind implementarea sistemului de management al parcărilor.

Noi vrem să știm exact care sunt doleanțele locuitorilor capitalei, a specialiștilor și a experților, care pot să ne ajute la etapa curentă cu opinii bine argumentate, inclusiv critice. Astfel vom putea stabili ce mai trebuie modificat ajustat, pentru ca Studiul privind implementarea sistemului de management al parcărilor să fie lucrativ, care să poată fi implementat, cu rezultate bune pentru municipiul Chișinău", a precizat viceprimarul.

La rândul său, Mihai Roșcovan, membru al grupului de experți ai Studiului de oportunitate privind implementarea sistemului de management al parcărilor, a precizat că pentru a stabili un sistem de parcări în municipiul Chișinău sunt necesare investiții de cca 700 milioane de lei, iar acest cost potrivit expertului, nu este foarte mare, în condițiile când sistemul va fi pus în aplicare de la mijlocul anului 2022, iar din anul 2024, municipalitatea deja poate avea venituri din parcări. 

Cercetarea conține o serie de recomandări privind organizarea parcărilor publice municipale, bazându-se pe experiența internațională în domeniu. Aici se vorbește despte șase orașe europene, similare ca dimensiune cu Chișinăul: Riga (Letonia), Tallinn (Estonia), Vilnius (Lituania), București, Iași (România), Düsseldorf (Germania).

Experții Studiului estimează că până în anul 2028, în capitală ar putea fi amenajate circa 66 mii de locuri de parcare, de tip stradal, rezidențial, multietajate și Park & Ride. Totodată, în politica de specialitate se acordă prioritate creării de parcări în afara zonei centrale a urbei.

Sondajele realizate în cadrul proiectului arată că 2/3 din respondenți sunt gata să achite 7 lei pe oră pentru parcare în general (nu în zona centrală). Un loc de parcare în zona centrală ar putea costa 10 lei per oră, iar în afara zonelor centrale 5 lei per oră. În zonele rezidențiale, un abonament lunar pentru un loc de parcare ar putea costa circa 300 de lei.

Totodată, autorii studiului au elaborat cadrul legal și instituțional pentru gestionarea parcărilor. Este vorba despre Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice și Regulamentul privind funcționarea Direcției de mobilitate urbană. De asemenea au fost propuse modificări la cadrul legal existent privind diverse aspecte legate de parcarea autovehiculelor.  

Pentru organizarea eficientă a unui sistem de management al parcărilor cu plată, Studiul propune 3 opțiuni ale cadrului instituțional de gestionare:

 - crearea Direcției de mobilitate urbană, ca subdiviziune specializată în cadrul Direcției generale transport public și căi de comunicație;

 - crearea și delegarea serviciului de parcări întreprinderii municipale „Parcări Chișinău";

 - selectarea și delegarea serviciului de parcări unui operator privat.

Studiul de oportunitate a fost elaborat de compania de consultanță MTD SRL, la comanda Direcției generale transport public și căi de comunicație și conține o serie de recomandări de organizare a parcărilor publice municipale, bazându-se pe experiența internațională în domeniu. Studiul urmează a fi consultat și îmbunătățit, pentru ca ulterior să fie prezent spre examinare și aprobare Consiliului Municipal Chișinău.

 

Recomandate:

Nissan ar putea construi modele Honda în SUA. O colaborare neașteptată în fața crizei - Photo
Noutăți
Nissan ar putea construi modele Honda în SUA. O colaborare neașteptată în fața crizei

Nissan și Honda, doi dintre cei mai mari constructori auto japonezi, iau în calcul o colaborare în SUA. Conform unor surse apropiate situației, Nissan explorează posibilitatea de a produce

Inna
Volkswagen închide o fabrică din China. Producția se oprește complet până la finalul anului - Photo
Noutăți
Volkswagen închide o fabrică din China. Producția se oprește complet până la finalul anului

Volkswagen anunță închiderea treptată a uzinei din Nanjing, China, în contextul scăderii continue a cererii pentru automobile cu propulsie clasică. Fabrica a fost operată în partener

Inna
BMW depășește Mercedes-Benz în vânzări în prima jumătate din 2025, în pofida unei ușoare scăderi - Photo
Noutăți
BMW depășește Mercedes-Benz în vânzări în prima jumătate din 2025, în pofida unei ușoare scăderi

BMW își păstrează poziția de lider în segmentul premium, după ce a raportat rezultate solide pentru prima jumătate a anului curent. Producătorul german a reușit să vândă 1.070.814 un

Inna
Subaru dezvăluie primul teaser al noului SUV electric Uncharted, un model dezvoltat în parteneriat cu Toyota - Photo
Noutăți
Subaru dezvăluie primul teaser al noului SUV electric Uncharted, un model dezvoltat în parteneriat cu Toyota

Subaru intră într-o nouă etapă a electrificării și pregătește lansarea unui crossover complet electric, botezat Uncharted. Modelul a fost dezvoltat împreună cu Toyota și va împărtăși

Inna
Probleme grave la Ford. Peste 850.000 de mașini, rechemate din cauza unei defecțiuni la sistemul de alimentare - Photo
Noutăți
Probleme grave la Ford. Peste 850.000 de mașini, rechemate din cauza unei defecțiuni la sistemul de alimentare

Ford Motor Company a anunțat o amplă campanie de rechemare în service ce vizează 850.318 vehicule, fabricate între 2021 și 2023. Motivul acestei acțiuni este o posibilă defecțiune la pompa

Inna
Bentley Bentayga Speed, cu motor V8 de 650 CP, devine cel mai rapid SUV termic de serie de la Goodwood - Photo
Noutăți
Bentley Bentayga Speed, cu motor V8 de 650 CP, devine cel mai rapid SUV termic de serie de la Goodwood

Bentley ridică din nou standardul performanței cu noul Bentayga Speed, un SUV de lux care a impresionat recent la Goodwood Festival of Speed, devenind cel mai rapid SUV de serie cu motor termic c

Inna