Război între INSP și Primărie? Oamenii legii vin cu un nou apel către autoritățile locale

De Inna   |  22 Decembrie, 2021

Distribuie :

Discuțiile continuă, soluțiile sunt, iar faptele rămân a fi așteptate mai departe. INSP vine cu o nouă solicitare către Primăria Chișinău, pentru a implementa cele 136 de prescripții și 23 de sesizări, privind corecțiile de trafic, organizarea circulației rutiere, securizarea trecerilor pentru pietoni, iluminatul stradal, defrișarea arborilor pentru asigurarea vizibilității indicatoarelor rutiere, optimizarea regimului de lucru al semafoarelor, reparația drumurilor și remedierea altor probleme de infrastructură rutieră care duc la blocarea traficului rutier și punerea în pericol a cetățenilor.

În comunicatul emis de INSP, se menționează despre revenirea la practica includerii pe ordinea de zi a ședințelor operative săptămânale ale Primăriei mun. Chișinău a subiectelor prezentate de către Direcția de Poliție a mun. Chișinău, întrucât subdiviziunea vizată este responsabilă de asigurarea ordinii și siguranței publice în capitală.

Recent, Ion Ceban a menționat că „poliția municipală” trebuie întoarsă sub egida primăriei: „Vă voi demonstra că împreună cu o echipă de profesioniști, care chiar există, voi face regulă în oraș pe toate aceste segmente. Dați-ne Poliția înapoi cu tot cu buget așa cum ați furat-o de la municipalitate. Și promit că în jumătate de an voi face ordine în Chișinău, dacă voi nu puteți. Dar voi nu puteți!”, a reiterat edilul capitalei pe pagina sa. 

La acest capitol s-au expus și oamenii legii în comunicatul emis: „Reiterăm că, la moment, conform prevederilor art.399 alin.2 și art. 42310  din Codul Contravențional,  APL dispune de competența de constatare și examinare a contravențiilor, fiindu-i atribuit și statutul de agent constatator. Astfel, sunt în drept să constate contravenții şi să încheie procese-verbale, inclusiv „specialiştii principali şi specialiștii superiori din cadrul administrației publice locale desemnați de către primar” cu referire la încălcarea regulilor de gestionare a deșeurilor, construcții neautorizate și intervenții neautorizate la construcțiile existente, încălcarea regulilor de asigurare a curățeniei în localități, încălcarea regulilor de comerț, încălcarea legislației cu privire la publicitate, etc. Printr-o eventuală instituire a „poliției municipale”, în asemenea circumstanțe, cu certitudine nu vor fi substituite atribuțiile Poliției”. 

Reamintim că Primarul capitalei a declarat că ambuteiajele infernale din oraș sunt rezultatele unui sabotaj intenționat.