RCA în format electronic - este valabil fără suport hârtie?

De Inna   |  28 Martie, 2024

Distribuie :

În prezent, polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (AORCA) se poate obține în Moldova fără prezența fizică a persoanei ce cumpără asigurarea. Asta se întâmplă datorită modificărilor legislative de profil care au fost efectuate un an în urmă.

Astfel un șir de acte legislative au fost modificate, printre care:

  • Legea Nr. 414, din 22-12-2006, ”Cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule”.

            Art.8 (1) Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto se realizează nemijlocit prin încheierea unui contract de asigurare între proprietarul sau utilizatorul vehiculului şi asigurătorul licențiat pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, care se întocmeşte pe suport de hârtie sau sub formă de document electronic. În cazul în care contractul de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto este încheiat prin utilizarea oricărui mijloc electronic, iar persoana nu l-a încheiat prin semnătura electronică, se prezumă că prin plata primei de asigurare asiguratul şi-a exprimat consimţământul privind încheierea contractului”;

  • Codul Contravențional al RM, art. 229, p.  (3) "Exploatarea unui vehicul fără a deține polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pe suport de hârtie sau în format electronic ori în lipsa datelor accesate din sistemul informațional unic aferent asigurării obligatorii de răspundere civilă auto se sancționează cu amendă de la 30 la 60 de unități convenționale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare".

Datorită acestor modificări, proprietarii vehiculelor pot opta pentru o variantă electronică a poliței de asigurare RCA, iar șoferii nu sunt obligați să dețină polița de asigurare RCA în format fizic, adică tipărit pe hârtie.

Șoferii poartă cu sine mai puține hârtii

Atunci când se achiziționează polița de asigurare RCA, proprietarii de vehicule sunt întrebați de către asiguratori în care format își doresc ei să li se livreze polița. Există posibilitatea de a alege formatul fizic, adică tipărit pe hârtie, sau electronic, care este un text PDF, în formă de fișier, sau pe amândouă. Doar că pentru varianta tipărită șoferul trebuie să se prezinte personal la biroul asiguratorului, iar varianta electronică vine prin poșta electronică, direct, pe o adresă indicată. După descărcarea documentului, șoferul o poate avea într-un smartphone, pe o tabletă sau un notebook, pentru a o prezenta la cererea autorităților.

Sistemul informațional RCA Data

Este greșit să se creadă că șoferii acum nu mai sunt obligați să aibă actele necesare pentru conducerea mașinii la ei. Da, fără îndoială că viața șoferilor s-a ușurat un pic, dar nu toate datele personale sunt introduse în baza de date electronice RCA DATA, ci doar AORCA, permisul de conducere al proprietarului și certificatul de înmatriculare al vehiculului. Poliția poate accesa baza de date fără a soma șoferul și poate face verificările necesare. Mai mult chiar, unele echipaje de poliție sunt dotate cu camere video ce pot citi numerele de înmatriculare, afișând imediat datele din sistemul electronic RCA DATA. Iar asta înseamnă că șoferii nedisciplinați, care caută să se eschiveze de la cumpărarea poliței RCA nu au nici o șansă.

Permisul de conducere trebuie prezentat

Deoarece mașina poate fi condusă și de alte persoane decât proprietarul, permisul de conducere trebuie avut cu sine și prezentat. În lipsa permisului sau cel puțin a unei cărți de identitate, în baza căruia ofițerul să poată găsi varianta electronică a permisului, poate duce la interzicerea de a conduce sau chiar la o pedeapsă disciplinară. În plus multe se pot întâmpla în țara noastră. O chestiune de ordin tehnic, o confuzie a poliției, care are dreptul la greșeli minuscule, cum ar fi confundarea cu o altă mașină dată în căutare sau acțiuni de tipul ”filtrelor” rutiere. Important este de a nu face din asta un caz ieșit din comun, de a provoca scandaluri, sau și mai grav de a refuza prezentarea actelor sau altor rugăminți legale ale poliției și a autorităților.

Cum se achiziționează polița RCA în format electronic

Aproape că nu s-a schimbat nimic și avem cam aceeași procedură ca și mai înainte de a avea opțiunea electronică:

  • Sunăm sau accesăm pagina web al asiguratorului precedent. Dacă e pentru prima dată, îndeplinim formularul electronic;
  • După prezentare vom afla dacă asigurătorul dispune de datele mașinii și ale proprietarului, dacă sunt păstrate în arhiva dumnealor (de regulă sunt);
  • Se va solicita o poliță RCA, cu specificarea formatului dorit, adică în format electronic, fișier PDF, adresa electronică pentru expediere sau tipărit;
  • Se vor transfera banii pe contul indicat de compania de asigurare;
  • Polița de asigurare RCA, în format electronic va fi expediată imediat pe adresa asiguratului

Timp economisit fără discuții, deoarece în total o poliță de asigurare poate fi eliberată și activată deja în 10-15 min. Și asta ținând cont de calcularea Bonus-Malus, de verificarea datelor mașinii, veridicitatea actelor și a identității șoferului.

Drumuri bune vă dorim!