Renault a prezentat modul de funcționare al noului ”mecanism de propulsie” pentru sezonul F1 2014.

De AutoExpert   |  23 Ianuarie, 2014

Distribuie :

Precum știți bine deja, sfârșitul sezonului 2013 a însemnat retragerea la pensie a motoarelor V8 aspirate normal din F1. În 2014 regulele se schimbă radical, altfel spus, din acest an vom avea parte de o unitate de putere formată dintr-un motor cu ardere internă (MAI) și un sistem de recuperare a energiei mai complicat ca niciodată.

Renault Energy F1-20141

MAI este un V6 turbo cu o cilindree de 1,6 litri limitat la 15.000 rotații pe minut. Acesta dezvoltă o putere de aproximativ 600 CP. În 2014, FIA a impus o limită de combustibil de 100 kg pe cursă și o limită de debit de 100 kg/oră. Astfel, dacă un pilot va folosi motorul la capacitate maximă timp de o oră nu va avea suficient combustibil pentru a termina cursa. În această situație intră în scenă sistemul de recuperare a energiei. Acesta este format din MGU-K, MGU-H și din baterii. MGU-H este legat direct de arborele turbocompresorului și poate transforma energia gazelor de evacuare în energie electrică pe care o poate trimite în baterii sau poate fi folosită imediat pentru propulsia monopostului. Pentru a se evita turbo-lag-ul, MGU-H poate transforma energia electrică stocată în baterii în energie cinetică și o trimită către turbocompresor, mărindu-i turația.

Renault Energy F1-20143

Renault Energy F1-20142

MGU-K este cuplat direct pe arborele cotit al MAI și are rolul de a recupera o parte din energia cinetică la frânare pentru a o transforma în energie electrică, aceasta fiind stocată în baterii. În timpul accelerărilor puternice sau la depășiri, MGU-K primește energie de la baterii și/sau de la MGU-H aducând un plus de 160 CP pentru perioade scurte de timp.

Luînd în calcule rolul energiei electrice în noile unități de putere, o defecțiune a sistemului ERS va face ca monopostul să devină necompetitiv. În comparație, o defecțiune a sistemului KERS din 2013 încetinea pilotul cu doar 0,3 secunde pe tur.

Motoarele electrice, bateriile, dar și turbocompresorul care poate atinge turații de 100.000 rpm degajă o cantitate colosală de căldură. Astfel, proiectarea sistemului de răcire a fost una dintre cele mai problematice faze ale dezvoltării noului motor.

Rămâne să mai avem puțină răbdare și să vedem dacă aceste "unități de putere" vor readuce pe scenă rivalitatea impresionantă din F1.

Renault Energy F1-20144

Renault Energy F1-20145