Renault este acuzată de trișare în cazul emisiilor motoarelor diesel! Ne așteptăm la un Dieselgate francez?

De Pavel   |  9 Iunie, 2021

Distribuie :

Procuratura franceză a depus recent acuzații împotriva celor de la Renault, în cazul fraudei cu indicatorii nivelului emisiilor nocive ale mașinilor echipate cu motoare diesel. Ancheta împotriva producătorului auto a fost inițiată în 2017, când autoritățile au descoperit că unele modele ale mărcii generează de 10 ori mai multe emisii de oxid de azot, decât permit cerințele de certificare ale Uniunii Europene.

Datele au fost eronate folosind software-ul, la fel ca ți în cazul celor de la Volkswagen, implicați în scandalul Dieselgate, care a adus producătorului pierderi de circa 35 de miliarde de euro!

Potrivit Reuters, Renault neagă săvârșirea vreunei infracțiuni și asigură că modelele sale nu au fost niciodată echipate cu un software fraudulos care poate trișa datele ce vizează emisiile nocive în timpul testării. În ciuda acestui fapt, procuratura a ordonat companiei să achite o amendă de 24 de milioane de euro și să ofere o garanție bancară pentru încă 60 de milioane de euro pentru a acoperi potențialele pierderi legate de urmărirea penală.

În același timp, o anchetă aflată în curs de desfășurare împotriva Peugeot PSA, parte a grupului Stellantis, indică faptul că francezii au falsificat datele cu privire la emisiile nocive, în cazul a aproape două miliaone de mașini! Peugeot PSA la fel cași Renault, declară că a a respectat toate standardele și nu a încălcat legea. Cu toate acestea, dacă vinovăția producătorului auto va fi confirmată, acesta s-ar putea alege cu o amendă de până la 5 milioane de euro.