Se înăsprește legislația pentru șoferii care conduc în stare de ebrietate! Modificări în Codul Penal
De Inna | 9 August, 2024
În contextul creșterii numărului accidentelor rutiere, dar și a deceselor pasagerilor în urma acestora, în Codul Penal vor fi introduse modificări, care vor intra în vigoare pe 7 septembrie curent. Modificările prevăd majorarea amenzilor pentru condus în stare de ebrietate, provocată fie de alcool, fie de alte substanțe stupefiante.
Potrivit noilor modificări, se consideră stare de ebrietate dacă șoferul are o concentrație de alcool în sânge de la 0.3 g/l până la 0.7 g/l în sânge sau de la 0.15 mg/l până la 0.35 mg/l în aerul expirat (grad minim). Dacă concentrația depășește 0.7 g/l de alcool în sânge sau 0,35 mg/l în aerul expirat, se consideră grad avansat.
În astfel de cazuri, șoferii care se află în stare de ebrietate alcoolică sau produsă de substanțe stupefiante și/sau de alte substanțe cu efecte similare se pedepsește cu amendă în mărime de la 1.500 la 2.500 de unități convenționale (125.000 lei) sau cu închisoare de la 1 la 3 ani. În ambele cazuri, va fi anulat dreptul de a conduce mijloace de transport.
În comparație cu legea veche, care prevedea până la 240 ore de muncă neremunerată în folosul comunității cu anularea permisului de conducere, regulile s-au înăsprit considerabil.
Ce se întâmplă dacă refuz testarea alcoolscopică?
Dacă șoferul refuză, se împotrivește sau se eschivează de la testarea alcoolscopică și/sau testarea antidrog, de la examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate și a naturii ei sau de la recoltarea probelor biologice în cadrul acestui examen medical, acesta este pedepsit cu amendă de la 2.000 la 3.000 de unități convenționale (de la 100.000 până la 150.000 lei) sau cu închisoare de la 1 la 4 ani. Și în aceste cazuri va fi anulat dreptul de a conduce mijloace de transport.
Voi fi amendat dacă am încredințat automobilul unei persoane în stare de ebrietate?
Conform noilor modificări, predarea cu bună-știință a conducerii mijlocului de transport către o persoană care se află în stare de ebrietate, se pedepsește cu amendă de la 1.500 la 2.500 de unități convenționale (de la 75.000 până la 125.000 lei) sau cu închisoare de la 1 la 3 ani, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.
Amenda pentru șoferii în stare de ebrietate, care au provocat un accident
Dacă șoferul implicat în accident este în stare de ebrietate provocată de alcool, substanțe stupefiante și/sau alte substanțe cu efecte similare, acesta va fi sancționat cu amendă de la 2.000 la 3.000 de unități convenționale sau cu închisoare de la 1 la 4 ani. Indiferent de "opțiunea" aleasă, va fi suspendat dreptul de a conduce mijloace de transport.
Dacă aceleași fapte au fost săvârșite de către o persoană care nu deține permis de conducere sau care este privată de dreptul de a conduce mijloace de transport, sau în privința căreia a fost anulat dreptul de a conduce mijloace de transport, se pedepsește cu amendă de la 2.500 la 3.000 de unități convenționale sau cu închisoare de la 2 la 5 ani.