Semafoarele ar putea fi supuse unei transformări, ca să conțină 4 culori!

De Inna   |  15 Mai, 2024

Distribuie :

Se preconizează ca în viitorul apropiat să avem semafoare dotate cu 4 culori și nu 3, cum suntem obișnuiți acum. Pe lângă roșu, galben și verde, ar putea apărea și alb. Potrivit mai multor cercetători, acest lucru ar fi necesar pentru dirijarea vehiculelor autonome. În această ordine de idei, autoritățile din Michigan deja lucrează la un astfel de sistem. 

În contextul majorării a fluxului de mașini autonome, sistemul de semaforizare ar putea fi supus unei transformări majore. 

Oamenii de știință studiază metodele prin care pot folosi funcțiile moderne ale mașinilor, precum GPS-ul, pentru a îmbunătăți siguranța și eficiența traficului. În viitor, upgrade-urile ar putea să elimine complet semafoarele tradiționale, permițând mașinilor autonome să preia controlul. Sau, conform altor cercetători, semafoarele ar putea fi modificate să aibă patru culori: roșu, galben, verde și alb.

Potrivit lui Henry Liu, profesor de inginerie civilă la Universitatea din Michigan, implementarea unui nou sistem de semnalizare ar putea fi mai iminentă, decât se așteaptă mulți oameni. El a subliniat că avansul în domeniul inteligenței artificiale este într-o creștere accelerată și crede că momentul schimbării este pe aproape. 

Ce semnifică culoarea albă la semafor?

În contextul apariției vehiculelor conectate și automate, se conturează un teren vast de posibilități pentru evoluția semnalelor de circulație. Un grup de cercetători de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, sub conducerea lui Ali Hajbabaie, profesor asociat de inginerie, explorează aceste idei.

În loc să elimine complet semafoarele tradiționale, Hajbabaie propune adăugarea celei de-a patra lumini de semafor, posibil una albă, pentru a indica momentele în care există suficiente vehicule autonome pe drum pentru a trece intersecția.

"În prezent, la intersecție, oprim mașina când vedem lumina roșie și continuăm când este verde. Cu o lumină albă activată, șoferii ar trebui doar să urmeze vehiculul din față", explică Hajbabaie.

Despre culorile specifice, Hajbabaie menționează că nu sunt esențiale. Modificarea semnalelor existente ar putea fi o soluție, cum ar fi clipirea alternativă între roșu și verde, pentru a indica mașinilor autonome că pot trece. Cheia este adoptarea universală a acestor modificări, similar cu semnalele actuale.