"Şoferii dau dovadă de obrăznicie" atunci când sunt opriţi pentru umbrire! Este declaraţia şefului IGP Alexandru Pînzari

De Redactor AE   |  6 Decembrie, 2017

Distribuie :

Într-un interview acordat unui canal de televiziune local (Prime), domnul Alexandru Pînzari, şeful IGP, a declarat că vor lupta în continuare cu şoferii care umbresc geamurile şi că vor face "regulă".

Întrebat despre campania, sau mai bine zis operaţiunea "UMBRIŞ", dar şi despre reacţia conducătorilor auto care sunt stopaţi pentru verificări, domnul Pînzari a declarat că "şoferii dau dovadă de orbăznicie", însă în continuare, "vor fi consecvenţi (dex: conform propriilor idei și principii) şi vor face regulă şi pe această dimensiune".

Dialogul poate fi urmărit începând cu minutul doi din reportaj. În interview nu s-a discutat despre problemele cu care se confruntă şoferii ci mai mult despre activităţile poliţiei şi planurile de viitor.

Amintim că AutoExpert a scris un articol desfăşurat în care explică de ce şi în ce procent este permisă umbrirea geamurilor automobilului dvs.

https://autoexpert.md/utile/geamurile-umbrite-sunt-oficial-permise-republica-moldova-iata-ce-spune-legea/

Totuşi, nu întodeauna se ţine cont de aceste norme şi deseori inspectorii de patrulare aplică amenzi cu "ochiul liber", în lipsa unui dispozitiv special şi desigur fără a proba transparenţa geamurilor care nu trebuie să fie sub pragul a 70%. Potrivit INP-ului, în ultimile 13 zile, au fost amendaţi cel puţin 491 de şoferi. Iar amenda este de 1.200 de lei (sau 600 în 72 de ore) plus alte trei puncte de penalizare.

https://autoexpert.md/noutati/dupa-publicarea-articolului-despre-umbrire-inp-riposteaza-cu-un-nou-material-video/

De menţionat că despre norma maximă de transparenţă a geamurilor se cunoaşte încă din 2014, însă mai puţin este adusă în discuţie acum. Vedeţi ştirea publicată de ProTV, acum câţiva ani, când a fost introdus în utilizare dispozitivul de măsurare a transparenţei.

Trebuie să ştiţi însă, că la multe automobile, geamurile faţă deja prezintă o opacitate de minim 15-20%, respectiv cu aplicarea foliei fără verificarea ulterioară riscaţi să depăşiţi limita de 30% permisă. Dincolo însă de confortul şi protecţia solară, oferită de folii, încă un motiv pentru care este aplicată pelicula fumurie pe geamuri, este protecţia de hoţi.

Un geam cu folie este mai greu spart şi poate fura secunde preţioase infractorului, timp în care este observat şi alertată poliţia.