Şoferii moldoveni ar putea fi obligaţi să îşi lase amprentele în baza de date a MAI!

De Redactor AE   |  4 Iulie, 2017

Distribuie :

Conducătorii auto din Republica Moldova ar putea fi obligați să-și lase amprentele digitale și palmare într-o bază de date a Ministerului Afacerilor Interne, scrie realitatea.md.

Potrivit unui proiect de Lege al MAI, supus consultărilor publice, noul sistem de evidență a conducătorilor auto va crea noi oportunități în identificarea persoanelor și urmelor amprentelor de la locul infracțiunilor ale căror autori sunt necunoscuți, scrie Bani.md.

Conform noilor prevederi, procedura de înregistrare dactiloscopică de stat urmează a fi una simplificată și rapidă, aceasta constând din preluarea impresiunilor digitale și palmare doar cu ajutorul live-scanerelor.

Suma preconizată pentru realizarea proiectului constituie aproape 127 de mii $ (echivalent cu peste 2,3 milioane de lei) și va fi alocată din bugetul Agenției Servicii Publice.

Înregistrarea dactiloscopică se va efectua prin aplicarea amprentelor tuturor degetelor ale ambelor mâini, cât și a amprentelor palmare, iar întreg mecanismul va fi creat în baza modelului deja existent în mai multe state europene.

La înaintarea proiectului, MAI a elucidat mai multe premise. Una dintre ele este legată de lipsa unui mecanism de colectare a informației dactiloscopice de la conducătorii auto. În pofida faptului că din anul 2002, dactilografierea de stat a devenit obligatorie pentru conducătorii auto, până în prezent nu există nici o informație în privința acestei categorii.

Pentru organizarea procedurii de înregistrare dactiloscopică de stat pentru categoria conducătorilor auto urmează a fi alocate 126.895$, din bugetul Agenției Servicii Publice. Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru procurarea și instalarea tehnicii de calcul (calculator, scanere de preluare a amprentelor digitale și palmare, softul și crearea conexiunii dintre locurile de muncă cu serverul principal) în Secțiile de calificare ale conducătorilor auto, repartizate în 11 raioane ale Republicii Moldova.