Teste de frânare: anvelope de iarnă vs anvelope allseason. Există diferenţă sau nu?

De Redactor AE   |  13 Decembrie, 2016

Distribuie :

Cum iernile la noi sunt foarte imprevizibile şi cu toate astea mai rar avem parte de zăpadă abundentă, mulţi şoferi aleg să îşi echipeze maşinile cu anvelope allseason în locul celor cu fulguşor, de iarnă. Însă cât de siguri pot fi aceştia pe siguranţa lor, în caz de urgenţă?

Conducătorii auto sunt puşi în faţa unei alegeri dubioase, fie merg pe varianta cu anvelope allseason şi economisesc bani buni, înlocuind practic două seturi de cauciucuri de iarnă şi de vară, fie aleg să cheltuie mai mulţi bani pe anvelope dedicate, care practic sunt "mai bune", însă asta o ştim doar pe foaie şi din convingerile producătorilor. Dar, cum stau lucrurile în realitate, asta este ceea ce urmează să aflaţi în continuare.

Un test realizat de canadienii de la Autotrader ar trebui să ne ajute să înţelegem mai bine care este alegerea corectă. Jurnaliştii au luat un Chrysler 300 pe care l-au echipat cu anvelope de iarnă Nokian Hakkapelitta R2 și all-season Nokian Entyre 2.0, pe care l-au lansat pe o pistă acoperită cu zăpadă pe distanţa de 50 de metri.

Probele au început cu viteza de 30 km/h, iar la frânarea de urgenţă anvelopele de iarnă au reuşit să oprească maşina în 27 de metri, în timp ce anvelopele all-season s-au dovedit a fi  mai puțin eficiente, cu o distanță de frânare de 31 de metri. Vi se pare puţin 4 metri? Aflaţi că aceasta este şi "diferenţa între a lovi pe cineva/ceva sau a o pri în siguranţă", scriu canadienii citaţi de automarket.ro.

185194l

Pentru ca testul să fie și mai relevant, cele două anvelope au fost uzate artificial prin eliminarea a 75% din adâncimea tălpii de rulare. Iar în acest caz, anvelopele și-au pierdut vzibil din eficiență. În comparația care a urmat, anvelopa de iarnă uzată a reușit să frâneze de la 30km/h în 29.7 metri, în timp ce anvelopa all-season uzată a ajuns la peste 34 de metri. Curios este şi faptul că anvelopa de iarnă, cu uzură indusă artificial, a reușit să frâneze mai bine decât anvelopa all-season nouă, distanța dintre cele două fiind de doi metri.

Din păcate testele au putut fi efectuate la viteze de numai 30 km/h însă imaginaţi-vă că în viaţa reală, în alte condiţii de trafic şi climaterice şi la o cu totul altă viteză de rulare  diferenţele ar putea fi devastatoare!

101159l