Toyota sistează exploatarea navetelor autonome, după ce un exemplar a lovit un sportiv paralimpic!

De Pavel   |  30 August, 2021

Distribuie :

Toyota a decis să-și demonstreze tehnologiile avansate în cadrul Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Tokyo, astfel că a lansat câteva zeci de navete electrice autonome e-Palette, să circule prin satul olimpic. Din păcate, la scurt timp exploatarea lor a fost sistată, din cauza unui incident nefericit.

Accidentul a avut loc pe teritoriul satului olimpic. Potrivit Reuters, microbuzul se deplasa cu viteză mică, iar la momentul accidentului se oprise la o intersecţie şi era pe cale să se întoarcă sub controlul manual al operatorului, care folosea joystickul vehiculului, când vehiculul a lovit un sportiv cu deficienţe de vedere.

Paralimpianul nu a fost rănit, însă Toyota a sistat de urgență funcționarea tuturor navetelor și a inițiat o investigație internă. CEO-ul Toyota, Akio Toyoda, a publicat un videoclip pe YouTube în care și-a cerut scuze pentru incident și a dat asigurări că compania cooperează cu poliția. Potrivit lui Toyoda, el a vrut să se întâlnească cu sportivul care a avut de suferit, însă nu a reușit să o facă.

Toyota e-Palette a debutat în 2018. În timpul lucrărilor la proiect, inginerii au comunicat îndeaproape cu sportivii, designul vehiculului electric ia în considerare dorințele acestora, precum și caracteristicile teritoriale ale locurilor de operare. Micro-autobuzul este echipat cu uși mari, rampe extensibile cu acționare electrică și scaune pliabile.

Modelul nipon este controlat de un software complex care este responsabil de conducerea autonomă, folosind camere, telemetre laser și o hartă tridimensională de înaltă precizie pentru a călători de-a lungul traseului fără implicarea unui șofer. Conform clasificării SAE, naveta are al patrulea nivel de autonomie, adică se poate deplasa complet autonom în limitele specificate.